Miliardarii ruși îți mută iahturile în Maldive, ca să evite confiscarea lor

Cel puţin cinci iahturi de lux aparţinând unor miliardari ruşi erau ancorate sau navigau miercuri în jurul insulelor Maldive, un stat din Oceanul Indian care nu a semnat un tratat de extrădare cu Statele Unite, potrivit unor date furnizate de o platformă online specializată în monitorizarea traficului maritim, informează Reuters, citată de Agerpres.
AGERPRES - mie, 02 mart. 2022, 17:00
Miliardarii ruși îți mută iahturile în Maldive, ca să evite confiscarea lor

Sosirea acestor ambarcaţiuni în arhipelagul Maldive, situat în largul coastelor statului Sri Lanka, s-a produs în urma sancţiunilor aspre impuse Rusiei de ţările occidentale după invadarea Ucraina pe 24 februarie.

Iahtul de lux Clio (foto), deţinut de Oleg Deripaska, fondatorul gigantului din industria aluminiului Rusal, care a fost vizat de sancţiuni impuse de Statele Unite în 2018, a ancorat miercuri în portul capitalei din Maldive, oraşul Malé, potrivit datelor publicate de platforma online MarineTraffic.

Iahtul Titan, deţinut de Aleksandr Abramov, cofondator al producătorului de oţel Evraz, a sosit în Maldive pe 28 februarie.

Alte trei iahturi deţinute de miliardari ruşi au fost văzute navigând în apele teritoriale ale statului insular Maldive miercuri, conform aceloraşi date. Printre ele se află şi iahtul cu o lungime de 88 de metri Nirvana, deţinut de cel mai bogat om din Rusia, Vladimir Potanin. Cele mai multe dintre ambarcaţiunile miliardarilor ruşi au fost văzute în timp ce erau ancorate în porturi din Orientul Mijlociu la începutul acestui an.

Un purtător de cuvânt al Guvernului din Maldive nu a dat curs invitaţiei de a face declaraţii pe această temă.

Administraţia americană a anunţat că va adopta măsuri stricte pentru a confisca bunurile deţinute de cetăţenii ruşi vizaţi de sancţiuni.

„Săptămâna viitoare, vom înfiinţa o forţă internaţională transatlantică pentru a identifica, urmări şi bloca activele deţinute de companiile şi oligarhii ruşi sancţionaţi – iahturile lor, conacele lor şi toate acele proprietăţi obţinute ilicit pe care vom putea să le găsim şi să le blocăm în virtutea legii”, a anunţat Casa Albă duminică, pe Twitter.

Autorităţile de la Washington au impus sancţiuni împotriva lui Oleg Deripaska şi a altor ruşi influenţi în 2018 din cauza legăturilor lor cu preşedintele Vladimir Putin după presupusa implicare a Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016, o acuzaţie negată însă de Moscova.

Te-ar mai putea interesa și
BNR: Soldul creditului neguvernamental a ajuns în noiembrie la valoarea de 418,1 miliarde de lei
BNR: Soldul creditului neguvernamental a ajuns în noiembrie la valoarea de 418,1 miliarde de lei
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în noiembrie 2024 cu 0,5% faţă de luna anterioară (0,1% în termeni reali), până la nivelul de 418,154 de miliarde......
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să se impună înghețarea pentru tot anul 2025
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să ...
Cheltuielile de personal ale statului al crescut în anul 2024 cu 32 de miliarde de lei, și au ajuns la 164 de miliarde ...
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Departamentul de Stat american a anunţat vineri sancţiuni împotriva oligarhului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul ...
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea ...