Miliardarul american Warren Buffett a făcut o donație record de 5,3 miliarde de dolari în scopuri caritabile

Cunoscutul miliardar Warren Buffett, în vârstă de 93 de ani, a donat încă 5,3 miliarde de dolari din acțiunile companiei Berkshire Hathaway către Fundația Bill & Melinda Gates și către alte patru organizații caritabile aparținând familiei sale, aceasta fiind cea mai mare donație anuală făcută de el de când a început să facă acest lucru în 2008, relatează Reuters.
Cristian Negrei - sâm, 29 iun. 2024, 14:37
Miliardarul american Warren Buffett a făcut o donație record de 5,3 miliarde de dolari în scopuri caritabile

Donația de acum a lui Buffett face ca suma totală dăruită de el organizațiile de caritate să ajungă la aproximativ 57 de miliarde de dolari, aceasta incluzând și donațiile către organizațiile pe care familia sa le deține și către care a virat banii în lunile noiembrie din 2022 și 2023. Donația anunțată vineri a inclus și aproximativ 13 milioane de acțiuni Berkshire Clasa B.

Buffett a donat 9,93 de milioane de acțiuni Berkshire Hathaway Fundației Gates, către care a donat de-a lungul timpului acțiuni în valoare de 43 de miliarde de dolari.

De asemenea, el a donat 993.035 de acțiuni Fundației Susan Thompson Buffett, numită după defunta sa soție, și 695.122 de acțiuni pentru fiecare dintre cele trei organizații de caritate conduse de copiii săi Howard, Susan și Peter: Fundația Howard G. Buffett, Fundația Sherwood și Fundația NoVo.

Buffett, în vârstă de 93 de ani, plănuiește să ofere organizațiilor de caritate mai mult de 99% din averea pe care a construit-o la Berkshire din Omaha, Nebraska, și pe care o conduce din 1965, iar copiii săi urmând să fie executorii testamentului său.

Berkshire Hathaway este un conglomerat care valorează 880 de miliarde de dolari și care deține zeci de afaceri, inclusiv compania feroviară BNSF și firma de asigurări auto Geico și un stoc important de acțiuni la Apple.

Buffett are încă în proprietate 14,5% din acțiunile în circulație ale Berkshire, arată un dosar făcut public vineri, în ciuda faptului că a donat mai mult de jumătate din participația sa începând din 2006.

Averea sa de 128,4 miliarde de dolari îl clasează pe locul 10 în topul Forbes al celor mai bogați oameni din lume.

Buffett a spus că averea lui valora aproximativ 44 de miliarde de dolari de când a început să facă donațiile, dar că a avut de câștigat ca urmare a combinării mai multor factori favorabili, printre care „desfășurării de capital simple și în general solide” la Berkshire și a „vântul din pupa american”, care au produs averea pe care o deține acum.

Buffett, Bill Gates și Melinda French Gates sunt de asemenea printre pionerii inițiativei  Giving Pledge, în care 245 de oameni foarte bogați, printre care Sam Altman, Michael Bloomberg, Carl Icahn, Elon Musk și Mark Zuckerberg, sunt implicați pentru a-și dona cel puțin jumătate din averea lor în scopuri caritabile.

Fundația Susan Thompson Buffett lucrează în domeniul sănătății reproductive. Fundația Howard G. Buffett lucrează pentru a combate foametea și atenuarea conflictelor, inclusiv în Ucraina, și pentru a îmbunătăți siguranța publică. Fundația Sherwood sprijină organizațiile nonprofit din Nebraska, iar Fundația NoVo are inițiative axate pe fete și femei.

Dosarul prezentat vineri sugerează, pe baza deținerilor lui Buffett, că Berkshire a răscumpărat puțin sau deloc din propriile acțiuni începând din 19 aprilie.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor a împrumutat aproape 2,25 de miliarde de lei de la băncile comerciale
Ministerul Finanțelor a împrumutat aproape 2,25 de miliarde de lei de la băncile comerciale
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, luni, peste 2,249 de miliarde de lei de la bănci, prin două emisiuni, una de obligaţiuni de stat şi una de certificate de trezorerie cu discont,......
Spectral Mobilă a deschis un nou magazin în Bistrița și a ajuns la o rețea de 38 de showroom-uri
Spectral Mobilă a deschis un nou magazin în Bistrița și a ajuns la o rețea de 38 de showroom-uri
Compania Spectral Mobila S.A. anunță că a inaugurat pe 1 iulie, în municipiul Bistrița, al 38-lea magazin Spectral Mobilă ...
LIBERTY l-a numit pe Andreas Böcskör în funcția de CFO pentru Europa
LIBERTY l-a numit pe Andreas Böcskör în funcția de CFO pentru Europa
LIBERTY Steel Group a anunțat astăzi că l-a numit pe Andreas Böcskör în funcția de director financiar al companiilor ...
Colegiul Medicilor din România cere Guvernului soluționarea problemelor generate de condițiile din contractele de prestări servicii, în contextul în care sursa de finanțare pentru trimestrul IV nu este prevăzută
Colegiul Medicilor din România cere Guvernului soluționarea problemelor generate de condițiile din contractele de prestări ...
Colegiul Medicilor din România solicită Guvernului soluționarea de urgență a problemelor generate de condițiile prevăzute ...