Miliardarul american Wilbur Ross va prelua o participaţie importantă la Bank of Cyprus

Economica.net
30 07. 2014
maxresdefault_97981100

Luni seara, Bank of Cyprus a raportat că investitori instituţionali, inclusiv unii recomandaţi de Ross, au dorit să achiziţioneze acţiuni în valoare de un miliard de euro (1,34 miliarde de dolari) emise de grupul bancar cipriot, dar ar putea obţine doar titluri în valoare de 800 milioane de euro dacă actualii acţionari ai BoC vor să participe la majorarea capitalului.

‘Nu suntem deplin siguri câte acţiuni vom reuşi în final să achiziţionăm. Conducerea băncii va trebui să decidă de la cine vom prelua acele acţiuni (dacă actualii acţionari vor şi ei să cumpere noi titluri)’, a declarat Ross pentru Reuters.

Din acest motiv alţi investitori cărora Ross le-a recomandat să achiziţioneze acţiuni la BoC încă nu şi-au făcut public numele, a explicat miliardarul, adăugând că valoarea participaţiei pe care vor să o cumpere investitorii se ridică la 400 milioane de euro.

‘Cel mai important este ca acest grup de investitori să joace un rol activ în afacerile băncii’, a subliniat Ross, care a cumpărat acţiuni şi la alte instituţii afectate de criza datoriilor – Bank of Ireland şi Eurobank.

Întrebat dacă va participa la majorarea capitalului grupului portughez Banco Espirito Santo, miliardarul a răspuns că nu a avut timp să analizeze această tranzacţia dar ‘întotdeauna caut oportunităţi, voi continua să urmăresc ce se întâmplă cu băncile din Italia, Spania şi Portugalia’.

Marţi, directorul general al băncii cipriote, John Hourican, a anunţat că în septembrie BoC ar putea emite obligaţiuni convertibile în valoare de 500 milioane de euro – un miliard de euro, cu o dobândă ‘de peste 3%’.

Bank of Cyprus este una din cele patru bănci cipriote care participă la testele de stres derulate de BCE în acest an.

Rezultatele trimestriale arată că, în perioada ianuarie-martie 2014, BoC a înregistrat primul profit din ultimele şapte trimestre.

John Hourican a venit la conducerea Bank of Cyprus în octombrie 2013 şi, de atunci, a finalizat vânzarea operaţiunilor din Ucraina, a vândut o participaţie minoritară deţinută la Banca Transilvania din România şi unele credite în Serbia.