Miliardarul care a construit AFI Palace Cotroceni a dat chix cu afacerile hoteliere din Romania
În 2007, divizia de hoteluri a grupului Africa Israel Investments, cea care prin AFI Europe a construit mallul din Cotroceni, cumpăra împreună cu un alt partener, o participaţie de 60% din patru hoteluri în Bucureşti: Opera (33 camere), Central (62 camere), Venezia (49 camere) şi Palas (142 camere), care este nefuncţional şi în stare de conservare.
Ulterior, în 2010, miliardarul Lev Leviev, care controlează conglomeratul AFI, a vândut 50% din Africa Israel Hotels către Netz Group.
Myth Investment, firma prin care au fost cumpărate hotelurile, evaluate la 32 de milioane de euro, primeşte în 2007 un împrumut de 20 de milioane de euro de la Alpha Bank. Pentru administrarea hotelurilor a fost înfiinţată firma TH Top Hotels.
Ce vrea banca şi ce vrea AFI Hotels
Planul de reorganizare propus de debitoare prevedea vânzarea hotelului nefuncţional Palas, care va reduce creditul principal existent, datoria va fi redusă la 8 milioane de euro, iar termenii împrumutului principal vor fi: non-recurs şi 2% dobândă anuală. În plus, 50% din fluxul net de numerar după returnarea datoriei (dobândă şi credit principal) va fi folosit pentru accelerarea returnării creditului principal, se arată în planul de reorganizare propus de Myth Investments & Development.
De asemenea, sumele rezultate din vânzarea activelor vor fi folosite pentru rambursarea datoriilor restante, iar fondurile rămase vor fi distribuite 50% – 50% între bancă şi parteneri. Planul de reorganizare al Myth Investment & Development poate fi consultat AICI.
La polul opus, planul Alpha Bank este mult mai stufos.
Alpha Bank deţine 86,64% din valaorea totală a creanţelor înscrise în tabelul definitiv, care vrea restructurarea operaţională şi corporativă a debitoarei, dar şi conversia unei părţi a creanţei în părţi sociale, toate pentru continuarea activităţii debitoarei.
Planul are o durată de reogranizare de 36 de luni de la data confirmării de către instanţă. Myth Investment nu şi-a mai putut plăti datoriile din cauza utilizării surselor de finanţare externă, dar şi din cauza incapacităţii reduse de a realiza venituri din cele trei hoteluri, se arată în planul propus de Alpha Bank.
Planul permite Alpha Bank, oricând, pe durate implementării planului, conversia unei părţi din creanţă, respectiv suma de 390.000 de lei, în părţi sociale, măsură prin care banca devine astfel asociat majoritar, cu o participaţie de 97,5% din firma care deţine cele trei hoteluri.
O altă măsură prevede lichidarea celor trei hoteluri, însă nu pentru mai puţin de 12 milioane de euro, fără TVA. Iar Alpha Bank are opţiunea de a prealua hotelurile în contul creanţelor pe care le deţine.
A treia măsură prevede rescadențarea creditelor acordate şi extinderea maturităţii acestora. În plus, managementul celor trei hoteluri va putea fi asigurat de către o echipa maanagerială stabilită de către administratorul judiciar, cu aprobarea Alpha Bank. Nu este exclusă opţiunea ca hotelurile să fie închiriate unui alt operator, care ar putea asigura managementul.
Planul de reorganizare mai prevede şi posibilitatea transmiterii tuturor sau a unei părţi a bunurilor Myth Investment, iar după confirmarea planului, administratorul judiciar va denunţa contractele de închiriere existente pentru cele trei hoteluri. Această măsură va permite vânzarea sau închirierea hotelurilor către un alt operator.
Societatea prin care este deţinut hotelul Palas, nefuncţional şi care trebuia renovat, va intra în faliment.
Creanţele către bancă vor fi acoperite conform contractului de credit, cele garantate în proporţie de 100%, iar cele chirografare, în proporţie de 1,5%. Planul în detaliu poate fi consultat AICI.
Africa Israel Investments a dezvoltat în România mallurile AFI Palace Cotroceni și AFI Palace Ploiești. În plus, prin AFI Europe, grupul mai construiește și cinci clădiri de birouri – AFI Park, în imediata apropiere a mallului din Cotroceni. De asemenea, AFI Europe mai deține și terenuri importante în România, printre care fosta platformă Laromet, fosta platformă Inox și un teren la Arad.