Galchev, al doilea mare acţionar al Holcim, a apreciat că oferta ‘nu este satisfăcătoare şi trebuie îmbunătăţită’, susţine ziarul elveţian, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
În 20 martie, producătorul elveţian de ciment Holcim şi compania franceză Lafarge au acceptat noi termeni ai planificatei lor fuziuni. Anul trecut, Holcim şi Lafarge au anunţat că vor să-şi unească forţele pentru a da naştere unui gigant mondial cu vânzări de 44 de miliarde de dolari pe an. Companiile au stabilit că nouă acţiuni Holcim vor fi schimbate pentru zece titluri Lafarge iar numele noului director general al entităţii combinate va fi dat publicităţii la momentul potrivit.
Filaret Galchev susţine că rata de schimb a acţiunilor oferită de Lafarge nu-i compensează în mod adecvat pe acţionarii Holcim.
Anul trecut, Financial Times relata că rusul a fost de acord să sprijine fuziunea dintre compania elveţiană şi Lafarge și că are dreptul de a licita pentru unele dintre activele în valoare de cinci miliarde de euro care vor fi vândute, ceea ce îi va permite să-şi consolideze portofoliul existent. Filaret Galchev deține Eurocement, cel mai mare prooducător de ciment din Rusia, cu o cotă de piaţă de 35%.
CITEȘTE ȘI Miliardarul rus Galchev interesat de fabricile LafargeHolcim, inclusiv cele din România – FT
Filaret Galchev, 51 ani, are o avere estimată la 4,4 miliarde de dolari şi ocupă locul 369, potrivit Forbes. Acesta a început cu afaceri în industria cărbunelui, devenind jucătorul dominant de pe piaţa cimentului din Rusia. În anii ’90, a înfiinţat Rosuglesbyt, cel mai mare tader de cărbune din Rusia. Mai târziu, acesta a început să investească în industria cimentului şi a cumpărat fabrici de la Stern Cement şi Inteko, companie de construcţii, deţinută de cea mai bogată femeie de afaceri din Rusia, milionara Elena Baturina. Apoi, a cumpărat participaţia partenerului Georgy Krasnyansky din Inteko şi a devenit unic acţionar. În 2011 a intrat în acţionariatul Holcim, unde deţine 10.8% din acţiuni.
S-au schimbat termenii fuziunii
Bruno Lafont, directorul general al Lafarge, fusese desemnat iniţial să conducă compania rezultată în urma fuziunii. Noul acord prevede că Lafont va fi copreşedinte, împreună cu actualul preşedinte al Holcim, Wolfgang Reitzle, în timp ce Board-ul Lafarge va propune directorul general, care va trebui aprobat de comitetul de conducere al Holcim.
Holcim a anunţat că anumiţi acţionari-cheie ai celor doi producători de ciment au confirmat că vor sprijini noile condiţii ale fuziunii. Compania nu a dat publicităţii numele acţionarilor.
Vânzarea activelor din Europa, Canada şi alte regiuni este o precondiţie pentru ca Lafarge (Franţa) şi Holcim (Elveţia) să obţină aprobarea autorităţilor de reglementare în vederea realizării fuziunii lor, care va da naştere celui mai mare producător mondial de ciment, cu o cifră de afaceri de 34 de miliarde de euro (44 miliarde de dolari).
Lafarge va renunţa la toate operaţiunile sale de afaceri din Germania şi România, a anunţat Uniunea Europeană. Holcim trebuie să vândă subsidiara din Slovacia, Cehia, unele active din Spania şi majoritatea activităţilor din Franţa. Pe de altă parte, companiile vor putea păstra fabrica Holcim din Altkirch, Franţa.
Holcim a intrat în România în anul 1997, iar în prezent deţine două fabrici de ciment în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare la Turda, 19 staţii ecologice de betoane, cinci staţii de agregate şi un terminal de ciment în Bucureşti. Compania are aproximativ 1.100 de angajaţi.
Tot în România, Lafarge produce materiale de construcţii de peste 15 ani şi activează în sectorul de ciment, agregate şi betoane cu 40 de amplasamente industriale, unde operează peste 1.000 de angajaţi sau colaboratori