Milioane de acţionari pierd dividende de 300 de milioane de lei la SIF-uri, pentru că nu le ridică

Cele cinci societăţi de investiţii financiară (SIF) au prescris sau sunt în curs de a prescrie dreptul de a ridica dividende de peste 155 de milioane de lei. Acţionarii mici trebuia să le ridice din profiturile distribuite până în 2009, dar nu au făcut-o. Alte circa 150 de milioane de lei din dividendele aferente anilor 2010 şi 2011 sunt neridicate, potrivit estimărilor ECONOMICA.NET. Vor fi, probabil, pierdute de acţionari, prin prescriere.
Adrian N. Ionescu - lun, 09 sept. 2013, 21:07
Milioane de acţionari pierd dividende de 300 de milioane de lei la SIF-uri, pentru că nu le ridică

Dreptul de a pretinde dividendele neridicate este valabil 3 ani. După această perioadă acest drept poate fi prescris şi banii rămân ai companiei care trebuia să plătească dividendele respective, potrivit legii.

Fiecare societate de investiţii financiară (SIF) are cel puţin 5 milioane de acţionari mici, care deţin o 100 sau cel mult 200 de titluri şi care, de ani de zile, nu se obosesc să-şi ridice cei câţiva lei din dividendele la care au dreptul.

Sunt acţionarii pasivi rezultaţi din aşa zisa „privatizare în masă” (sau „marea cuponiadă”) din anii ’90. Unii dintre ei nici nu ştiu că sunt acţionarii unora dintre cele mai profitabile companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Alţii au uitat sau au murit, iar moştenitorii nu sunt dispuşi să consume timp şi nervi pentru a intra în posesia a cel mult 200 de acţiuni, care valorează la bursă între 100 şi 300 de lei.

Patru dintre cele 5 SIF-uri au de plătit în acest an dividende de 0,13 până la 0,24 lei / acţiune, din profitul pe anul trecut. Deţinătorul a 100 de acţiuni SIF ar trebui să se agite pentru 12 până la 24 lei şi probabil că nu o va face.

Bani gratis

SIF-urile folosesc aceşti bani, fie în rulaje discrete, între două perioade de raportare contabilă, fie în deplinătatea drepturilor, după 3 ani în care acţionarii nu au ridicat dividendele, care au fost prescrise.

După ce se prescriu, dividendele neridicate numai sunt considerate datorii, ci rezerve de capital. Ulterior sunt înregistrate ca venituri, dar este preferabil să fie repede cheltuite, pentru a fi multă vreme impozabile.

Dividende pierdute

SIF Muntenia (SIF4) are dividende prescriptibile de circa 48 de milioane de lei, potrivit estimărilor ECONOMICA.NET, făcute conform rapoartelor companiei. Sunt dividende repartizate din profiturile pe anii 2007 (23 de milioane de lei) şi 2008 (13 mil.), care probabil că s-au prescris deja, la care se adaugă dividendele neridicate din 2009.

Alte 40 de milioane de lei neridicate din dividendele pe 2010 şi 2011 îşi aşteaptă soarta.

În cazul SIF Banat-Crişana (SIF1), „dividendele de plată către acționari, aferente ultimelor trei exerciții financiare, însumau 28,5 mil. lei la 30 iunie 2013″, potrivit raportului pe semestrul 1 al companiei.

„Aceste sume sunt la dispoziția acționarilor și fac obiectul plăților curente către aceștia. Dividendele neridicate de acționari, anterioare anului 2008, și pentru care dreptul de a le solicita a fost prescris, sunt înregistrate în contul „Alte rezerve”, răspund oficialii SIF1 la întrebările ECONOMICA.NET.

SIF1 are înregistrate deja 41,5 milioane de lei la capitolul contabil menţionat, în care SIF Moldova (SIF2) mai are 22,7 milioane de lei. Suma „reprezintă rezerva din dividendele prescrise înainte de 2008, conform aprobării adunării generale a acţionarilor. Aceste rezerve vor fi utilizabile în viitor conform hotărârii adunării generale ordinare a acţionarilor”, ne spun, la rândul lor, oficialii SIF2.

Alte peste 6,3 milioane de lei vor fi dividendele pe 2009 pe care SIF2 urmează să le prescrie şi aceeaşi soartă îşiaşteaptă divindendele neridicate pe 2010 şi 2011, de 40 de milioane de lei.

Peste 6,4 milioane de lei este suma prescriptibilă la SIF Transilvania (SIF3) din dividendele anterioare. Datele reale sunt altele căci, această SIF nu numai că nu a răspuns întrebărilor ECONOMICA.NET, dar nici nu face accesibile datele istorice în raportele sale.

În fine, SIF Oltenia (SIF5) de asemenea zgârcită la comunicare, are dividende prescriptibile de circa 33 de milioane de lei şi neridicate dar încă valabile, din 2010 şi 2011, de 28 de milioane de lei.

Până anul trecut, dividendele neridicate reprezentau între 30 şi 50 % din datoriile nespecificate ale SIF-urilor. Rata de neridicare a dividendelor variază între 20 şi 30%.

În 2011, circa 80 de milioane de lei deja au fost pierdute de milioane de acţionari, căci se prescriseseră, conform documentelor SIF-urilor şi declaraţiilor oficialilor lor de atunci.

Cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) mai aveau încă de distribuit, în 2009, dividende neridicate în valoare de 326 milioane de lei (76 milioane de euro), circa două treimi din acestea fiind sume neridicate de acţionarii mici în anii anteriori, potrivit estimărilor de la acea vreme.

Te-ar mai putea interesa și
BNR: Soldul creditului neguvernamental a ajuns în noiembrie la valoarea de 418,1 miliarde de lei
BNR: Soldul creditului neguvernamental a ajuns în noiembrie la valoarea de 418,1 miliarde de lei
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în noiembrie 2024 cu 0,5% faţă de luna anterioară (0,1% în termeni reali), până la nivelul de 418,154 de miliarde......
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să se impună înghețarea pentru tot anul 2025
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să ...
Cheltuielile de personal ale statului al crescut în anul 2024 cu 32 de miliarde de lei, și au ajuns la 164 de miliarde ...
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Departamentul de Stat american a anunţat vineri sancţiuni împotriva oligarhului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul ...
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea ...