Milioane de euro pentru modernizarea Elcen și a altor producători români de energie electrică. Ministerul Energiei anunță că lucrează deja la legislație
Grupul de lucru urmează să implementeze prevederile Directivei 87/2003, revizuită, în ceea ce priveşte Mecanismul 10 C – faza IV, care vizează acordarea de fonduri de investiţii pentru proiectele cu o valoare mai mică de 12,5 milioane de euro.
Guvernul a comunicat Comisiei Europene, până la finalul lunii iunie, „Lista investiţiilor cu o valoare sub 12,5 milioane euro” din acest program de modernizare.
Astfel, printre proiectele propuse se numără: Colterm – cogenerare de înaltă eficienţă cu motoare termice în CT Dragalina Timişoara (P=1 MW), în valoare de 4,7 milioane de euro; folosirea biomasei drept combustibil adiţional la cazanele de abur existente, la CET Sud Timişoara, pentru producerea de energie în cogenerare, în valoare de 1,2 milioane de euro; Elcen – Retehnologizarea/Implementarea unei/unor capacităţi de producere a energiei termice în regim de vârf de circa 100 Gcal/h, CTE Grozăveşti – 4,5 milioane de euro; Retehnologizarea/Implementarea unei/unor capacităţi de producere a energiei termice în regim de vârf de cca. 100 Gcal/h, în CTE Bucureşti Vest – 4,5 milioane de euro; Retehnologizarea/Implementarea unei/unor capacităţi de producere a energiei termice în regim de vârf de cca. 200 Gcal/h, în CTE Bucureşti Sud – 9 milioane de euro; Instalarea în municipiul Arad a unei unităţi de producere combinată de căldură şi energie cu acumulator de 3000 mc la CET Hidrocarburi SA – 6,97 milioane de euro.
Alte proiecte propuse în cadrul acestui program de modernizare vizează Instalarea în Ploieşti a unei turbine de gaze, cu putere 25 Mwe – 12,46 milioane de euro; Vest ENERGO – Centrala cogen Bucureşti (zona Băneasa Romaero), 12 MW – 12 milioane de euro; Centrala cogen Bucureşti (zona Faur), 12 MW – 12 milioane de euro; Centrala cogen Bucureşti (zona Preciziei), 10 MW – 10 milioane de euro; Vimetco – Centrală de cogenerare de înaltă eficienţă de 12 MWe la Alum SA – 10 milioane de euro; Electrocentrale Grup – realizarea unei centrale electrice fotovoltaice cu puterea electrică instalată de până la 3 MW pe amplasamentul fostei Centrale Termoelectrice Fântânele – 2,97 milioane de euro; tot în municipiul Arad – execuţie centrală termică pe biomasă, 50 MW – 10 milioane de euro.