Într-o scrisoare trimisă presei londoneze milionari britanici precum patronul multinaţionalei Virgin, Sir Richard Branson, preşedintele British Telecom, Sir Mike Rake sau Sir Martin Sorrell, şeful executiv al multicompaniei din domeniul publicităţii, WPP, cer autorităţilor din Insulă reangajarea Marii Britanii la masa celor care fac regula jocului în Uniunea Europeană, relatează ziarul The Huffington Post.
Intervenţia afaceriştilor britanici vine la 10 zile de la veto-ul exprimat de premierul David Cameron din partea Londrei cu privire la măsurile de reformă economică ale Uniunii Europene. Ei au subliniat: „Şi guvernul ştie că trei milioane de locuri de muncă depind de exporturile britanice către partenerii europeni”.
În document se mai arată că „instituţiile europene, de la Comisia la Curtea Europeană de Justiţie, există în principal pentru a proteja funcţionarea pieţei unice comunitare. Protejarea acestei pieţe ar trebui să fie fundaţia reangajamentului nostru (al britanicilor n.r.) la sprijinirea Europei”.
Liderii patronatului britanic mai susţin că interesele Marii Britanii sunt ca euro să supravieţuiască şi că piaţa comună a Uniunii Europene este de importanţă vitală pentru Regatul Unit: „e vorba de piaţă de desfacere pentru jumătate din comerţul nostru exterior şi pe care noi nu trebuie doar s-o prezervăm ci s-o lărgim”.
Ţările europene au fost de acord luni să contribuie cu 150 de miliarde de euro la bugetul Fondului Monetar Internaţional iar decizia Marii Britanii de a nu participa la această schemă financiară a făcut ca miniştrii de externe europeni să nu-şi atingă pragul de 200 de miliarde, propus iniţial. Londra a precizat, fără echivoc, că nu va fi parte a efortului de salvare a zonei euro dar e gata să ia în considerare un efort global de a sprijini FMI în preambului unei întâlniri a grupului ţărilor indistrializate, G20, programată în ianuarie în Mexic.
Purtătorul de cuvânt al Trezoreriei britanice a declarat: „Marea Britanuie a fost întotdeauna deschisă contrbuţiilor la FMI, dar numai pentru a spijini rolul global, nu regional, al acestei instituţii”.