Milionarii chinezi vor să emigreze, pentru viitorul copiilor

Economica.net
02 11. 2011

Mai mult de jumătate dintre milionarii chinezi iau în considerare posibilitatea de a emigra sau au făcut deja demersuri pentru a părăsi ţara, potrivit unui sondaj care evidenţiază temerile elitei de afaceri privind calitatea vieţii şi perspectivele financiare în China, potrivit Wall Street Journal.

Statele Unite sunt cea mai populară destinaţie de emigrare, potrivit sondajului realizat pe un eşantion de 980 de chinezi cu averi de peste 10 milioane de yuani (1,6 milioane de dolari), publicat sâmbătă de Bank of China şi grupul de cercetare Hurun Report.

Deşi ritmul de creştere s-a redus, China a înregistrat o creştere a Produsului Intern Brut de 9,1 la sută în cel de-al treilea trimestru, iar Fondul Monetar Internaţional estimează o creştere de 9,5 la sută pentru întreg anul 2011.

Cu toate acestea, mulţi dintre chinezii care au profitat în urma creşterii economice a ţării îşi exprimă, în discuţii particulare, îngrijorarea în legătură cu o serie de probleme sociale, cum sunt politicile de control al naşterilor, siguranţa alimentară, poluarea, corupţia, sistemul de învăţământ neperformant sau sistemul legal prea puţin ferm.

Rupert Hoogewerf, fondatorul şi editorul Hurun Report, a afirmat că motivul cel mai des invocat de milionarii care vor să emigreze este educaţia copiilor, fiind urmat de calitatea tratamentelor medicale şi teama de poluarea din China.

Tendinţa este confirmată şi de ambasadele occidentale, care au remarcat în 2011 o creştere a numărului cererilor pentru vize de investiţii, care permit emigrarea în cazul în care solicitantul investeşte o anumită sumă de bani în ţara de destinaţie.

Şi analiştii imobiliari au semnalat o creştere a numărului chinezilor care cumpără proprietăţi scumpe în oraşe occidentale, în special la Londra, Sydney şi New York.

Bank of China şi Hurun Report estimează la 960.000 numărul chinezilor cu averi personale de cel puţin 10 milioane de yuani şi la 60.000 numărul celor cu averi de cel puţin 100 de milioane de yuani.

Sondajul, realizat în perioada mai – septembrie, s-a desfăşurat în 18 mari oraşe, printre care se numără Shanghai, Wuhan, Nanjing, Dalian şi Suzhou, şi pe un eşantion de persoane cu vârsta medie de 42 de ani şi averi personale medii de 60 de milioane de yuani.

Dintre aceştia, 46 la sută afirmă că se gândesc să emigreze, iar 14 la sută fie au emigrat deja, fie au depus cereri de emigrare. În rândul persoanelor cu averi de cel puţin 100 de milioane de yuani, 55 la sută iau în considerare posibilitatea emigrării şi 21 la sută trăiesc deja în străinătate sau au depus solicitări.