Potrivit lui Oazu Nantoi, un cunoscut expert în problema transnistreană, situaţia din Republica Moldova depinde în mare măsură de faptul dacă Ucraina va fi în stare să reziste la agresiunea Federaţiei Ruse.
”Suntem conştienţi de faptul că în urma anexării Crimeii a existat scenariul creării aşa-numitei ‘Novorusii’ cu ieşire la Republica Moldova prin aşa-numita Transnistria. În cele din urmă, asta ar fi putut duce la situaţia ca soldaţii ruşi să stea la hotar cu România. Dar deoarece Ucraina rezistă, iar noi dorim ca ea să reziste, proiectul ‘Novorusia’ rămâne nerealizat”, a afirmat Oazu Nantoi.
Termenul ‘Novorossia’, folosit în legătură cu regiunile separatiste rusofone din sud-estul Ucrainei, a fost utilizat pentru prima dată de către preşedintele rus Vladimir Putin în luna aprilie, la nicio lună de la anexarea Crimeii la Federaţia Rusă.
Potrivit experţilor, ‘Novorossia’ ar fi urmat să cuprindă regiunile Doneţk, Lugansk, Herson, Nikolaev, Odesa şi Transnistria, printr-un coridor care urma să se întindă până la braţul Chilia al Dunării.