„Anul acesta, am deschis două noi locații în Romania, primii pași pe care îi facem în țară după intrarea noastră pe piața locală: Mindspace Business District, cu o suprafață de 4.500 mp, și Mindspace Victoriei, cu o suprafață mai mică, de 2.000 mp. Ambele locații au fost recent deschise, așa că ne aflăm încă în stadiul în care încă învățăm din feedback-ul comunității locale vis-a-vis de spațiile de lucru de tip coworking și de conceptul pe care noi îl propunem” spune Yotam Alroy, co-founder și Chief Business Officer Mindspace.
Potrivit lui Alroy, compania mai așteaptă deschiderea celui de-al treilea spațiu de co-working al Mindspace, pregătit în zona Olteniței din București.
„După ce tocmai am deschis două spații în mai puțin de 6 luni, în acest moment ne concentrăm pe experiența pe care o oferim membrilor noștri, pentru a ne asigura că este cea mai bună, dar și pe creșterea comunității noastre. Încă nu am anunțat următoarele date de lansare”, explică Alroy.
Gradul de ocupare al spațiilor co-working ale Mindspace e de circa 90% în locațiile mai vechi, dar oficialul companiei nu vrea să-l divulge pe cel din România, deși spune că „până în acest moment, reacția primită din partea pieței locale a fost cu adevărat fantastică, iar rezultatele obținute până acum din punct de vedere al ocupării spațiului sunt peste previziunile noastre. Vă pot spune că pe plan mondial, locațiile Mindspace cu o vechime mai mare se bucură de o rată de ocupare de peste 90%. Suntem încrezători că vom vedea rezultate similare și în România.”
Compania va mai deschide spații de co-working în City Offices, fostul City Mall intrat în faliment din 2010, și preluat de Globalworth în 2013 cu 17,3 milioane de euro de la australienii de la APN European Retail, și transformat în clădire de birouri. De menționat e faptul că mallul fusese vândut de Ioannis Papalekas, fondatorul Globalworth, în 2006, cu 103,2 milioane de euro către australienii de la care l-a preluat după faliment.
După ce va deschide și spațiul din City Offices, Mindspace va ajunge la circa 12.000 mp de spații de coworking pe piața românească.
„Evaluăm constant oportunități pentru spații noi. Odată ce intrăm pe o piață nouă, încercăm să învățăm cât mai mult posibil din lansarea primelor locații, astfel încât să ne putem adapta abordarea și să ne optimizăm produsul, atât din punct de vedere operațional, cât și din punct de vedere al serviciilor. Mindspace este un furnizor global de spații de coworking de tip boutique și, ca atare, experiența pe care o oferim membrilor noștri este cea mai importantă parte a serviciului. Vrem să ne asigurăm că înțelegem cultura locală, așteptările, punctele tari și punctele slabe, astfel încât să putem oferi o experiență cât mai personalizată. În plus, suntem foarte selectivi cu posibilele locații și deschidem spații numai în clădiri și în zone pe care le considerăm potrivite pentru a susține experiența promisă membrilor noștri”, susține Yotam Alroy.
De asemenea, Mindspace negociază cu mai mulți potențiali chiriași, numiți membri de companie.
„Ambele locații din București sunt acum deschise și se bucură de multă atenție și interes din partea pieței locale. Am realizat deja multe tururi ale locațiilor și suntem în discuții cu mai mulți potențiali chiriași, pe care îi numim membri, dar suntem deschiși către alte noi posibile parteneriate. Odată ce spațiul este plin, adăugăm pe lista de așteptare companiile interesate, iar atunci când un spațiu devine disponibil, le comunicăm acest lucru”, explică Alroy.
Piața românească de coworking are o suprafață totală cuprinsă între 50.000 mp și 80.000 mp, în funcție de estimările diferiților consultanți, și începe să se bucure de atenție și încredere din partea companiilor, pentru unele devenind soluție standard, care le permite angajaților să piardă mai puțin timp în trafic, grație spațiilor închiriate mai aproape de locuințele acestora.
La nivel gobal există peste 20.000 de spații de coworking, care au 2 milioane de membri. În urmă cu un an, cifre raportate în piață arătau existența a 18.000 de spații și, respectiv, de 1,6 milioane de membri, iar pentru anul 2020 se estimează o creștere de până la 26.000 de spații și 2,7 milioane de membri.
„Este greu de estimat exact cum va evolua România din acest punct de vedere, dar nu există niciun motiv să credem că nu se va alinia trendurilor globale. Mai mult, având în vedere că piața locală încă se obișnuiește cu ideea de coworking, s-ar putea să asistăm la o creștere mai accelerată”, conchide Yotam Alroy.