‘Impactul majorării preţului la gaze se va resimţi din amonte şi până în aval, respectiv de la materiile prime – cereale, de exemplu, trecând prin procesare şi transport şi terminând cu retailul. Ca urmare, majorarea preţului la utilităţi, şi aici includ şi energia electrică, se va repercuta asupra întregului lanţ alimentar’, a afirmat Sorin Minea.
Potrivit acestuia, primele efecte ale creşterii preţului la gaze se vor înregistra de la începutul lunii august, la un nivel uşor, urmând să devină din ce în ce mai pregnante spre sfârşitul lunii august.
‘Există posibilitatea de a resimţi impactul majorării tarifelor la gaze chiar şi în luna octombrie a acestui an, pentru că vorbim despre creşteri treptate de preţuri, pe fiecare obiect şi sector de activitate’, a mai spus preşedintele Romalimenta.
Potrivit datelor furnizate AGERPRES de compania Carmolimp, preţul cărnii de porc ar putea creşte cu până la 15% în acest an, având în vedere trendul crescător al costurilor pe care producătorii trebuie să le suporte pentru achiziţia de furaje, dar şi schimbările legislative la nivelul Uniunii Europene.
‘Crescătorii şi procesatorii au amânat scumpirea produselor din carne de porc pentru a evita scăderea şi mai mare a consumului, asumându-şi creşterile de preţ la furaje şi la utilităţi. Mulţi dintre procesatori nu mai pot susţine aceste creşteri, astfel că vor opera majorări de preţ la raft. Estimăm că până la finele anului creşterile vor fi de 12-15%. Iar în perioada imediat următoare vom vedea creşteri de până la 7%’, a declarat Olimpiu Şoneriu, directorul general al Carmolimp.