Minerii din Valea Jiului i-au prezentat ministrului Muncii o serie de propuneri de natură socială
Conform unui comunicat al ministerului, necesitatea reglementării acordării, şi după anul 2014, a alocaţiei de cărbune pentru uz casnic şi a tarifului redus la energia electrică pentru iluminatul casnic, facilităţi acordate pensionarilor mineri din Valea Jiului, a fost în centrul discuţiilor de la sediul MMFPSPV. Facilităţile sunt suportate din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei.
Ţinând însă cont de specificul bugetului asigurărilor sociale de stat şi de atribuţiile caselor judeţene de pensii, potrivit ministrului Rovana Plumb: ‘propunerea de preluare a plăţii acestor facilităţi de către instituţii aflate în structura MMFPSPV nu este oportună, dar Ministerul Muncii va face toate demersurile necesare pe lângă Ministerul Economiei pentru identificarea unor soluţii legislative care să permită prelungirea acordării acestor facilităţi şi după anul 2014’.
Un al doilea subiect al întâlnirii a vizat modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, astfel încât stagiul complet de cotizare pentru persoanele din unităţile miniere şi pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în subteran cel puţin 50% din timpul normal de muncă să fie de 20 de ani, şi nu 30 de ani, ca în prezent.
Însă, o astfel de propunere a partenerilor de dialog nu poate fi susţinută de Ministerul Muncii, deoarece, la stabilirea pensiei pentru această categorie de persoane, sunt luate în calcul: vârsta standard de pensionare, care este de 45 ani în acest caz, perioadele suplimentare la vechimea în muncă, respectiv 6 luni pentru fiecare an lucrat în aceste condiţii şi creşterea punctajelor anuale realizate în perioadele în care au desfăşurat activităţi în aceste condiţii de muncă cu 50%.
‘Sistemul de pensii este sustenabil, iar, pentru viitor, lucrăm la un pachet consistent de măsuri active pentru a-l adapta noilor realităţi’, a precizat ministrul muncii, în acest context.
O altă cerinţă a reprezentanţilor sindicali a fost aceea ca art.10 din OG nr.29/2013 privind reglementarea unor măsuri bugetare, potrivit căruia ‘venitul lunar de completare prevăzut de OUG nr. 36/2013 se acordă numai persoanelor disponibilizate în condiţiile stabilite de respectiva ordonanţă de urgenţă, din cadrul operatorilor economici reclasificaţi în sectorul administraţiei publice, conform listei publicate de INS’, să fie abrogat.
La finalul întâlnirii, ministrul Rovana Plumb i-a asigurat pe reprezentanţii sindicatelor din zona energiei şi minelor că va analiza cu cea mai mare atenţie toate propunerile lor împreună cu specialiştii din cadrul ministerului.
Pensionarii din Valea Jiului, proveniţi din sistemul minier sunt, în prezent, beneficiari ai unor facilităţi prevăzute prin HG nr. 670/1990, în baza actelor adiţionale la Contractul Colectiv de Muncă în vigoare la Societatea Naţională Închideri Mine Valea Jiului, potrivit Deciziei CE 787/2010 privind acordarea ajutorului de stat pentru facilitarea minelor necompetitive. Problematica este gestionată de către Ministerul Economiei.
Decizia CE 787/2010 prevede suportarea de către societatea beneficiară a ajutorului de stat a unor cheltuieli de protecţie socială, acestora fiindu-le asimilate şi facilităţile la tarif preferenţial la energia electrică şi alocaţii de cărbune.
În baza documentaţiei de notificare a ajutorului de stat acordat pentru închiderea a trei exploatări miniere din Valea Jiului, aprobată de Consiliul Europei, facilităţile se acordă până inclusiv în anul 2014.