Înainte de înjumătățire, prețul bitcoin a coborât pentru scurt timp sub pragul de 60.000 de dolari, dar apoi și-a revenit și a ajuns să se tranzacționeze destul de stabil, în jurul nivelului de 65.000 de dolari, în timpul evenimentului de înjumătățire în sine.
În prezent, bitcoin se tranzacționează la 66.100 de dolari, cu o volatilitate relativ mică pe întreaga piață cripto.
Deși evoluția prețului bitcoin a fost destul de liniștită după halving, veniturile zilnice din minerit au crescut vertiginos, depășind pentru prima dată 100 de milioane de dolari în ziua înjumătățirii. Utilizatorii care au dorit să facă parte din istoria bitcoin au plătit taxe semnificativ mai mari pentru ca tranzacțiile lor să fie înregistrate în blocul cu numărul 840.000. Mai multe despre această poveste mai jos.
Datele privind inflația PCE din SUA se publică vineri
In plan macroeconomic, vineri vor fi publicate cele mai recente cifre privind consumul personal (PCE – Personal Consumption Expenditure) din SUA.
Prețurile cripto au fost destul de mute după actualizările recente ale inflației, însă o cifră surpriză, fie semnificativ mai mare sau mai mică decât cea prognozată, ar putea provoca o anumită volatilitate pe termen scurt.
Veniturile din mineritul Bitcoin ating un vârf de 107 milioane de dolari în ziua înjumătățirii
Veniturile zilnice din mineritul Bitcoin au atins un maxim istoric de 107,7 milioane de dolari în ziua înjumătățirii recompenselor. De asemenea, comisionul mediu de tranzacție în ziua înjumătățirii a ajuns la 127 de dolari, în condițiile în care, în mod normal, comisionul mediu ar trebui să fie cuprins între 2 și 10 dolari.
Blocul 840.000, care a declanșat cea de-a patra înjumătățire, a înregistrat un total de 37,626 de bitcoin (aproximativ 2,4 milioane de dolari) în comisioane de tranzacție numai pe acest bloc. Având în vedere că în blocul 840.000 au fost înregistrate 3.050 de tranzacții, înseamnă că taxa medie de tranzacție pentru acest bloc a fost de 0,01234 de bitcoin (aproximativ 800 de dolari).
Creșterea bruscă a comisioanelor de tranzacție în ziua înjumătățirii a coincis, de asemenea, cu lansarea protocolului Runes, un nou standard pentru emiterea de token-uri fungibile pe blockchain-ul bitcoin.
Runes a fost creat de Casey Rodarmor, dezvoltatorul de bitcoin din spatele Ordinals (un protocol care permite înscrierea de date pe satoshis individuali, cea mai mică unitate de bitcoin).
Noi detalii ies la iveală cu privire la fondul Mini Trust Bitcoin de la Grayscale
Așa cum a anunțat pe platforma „X” în martie, Grayscale (administratorul de active din spatele ETF-ului Bitcoin spot GBTC) intenționează să lanseze un nou fond ETF Bitcoin spot numit Grayscale Bitcoin Mini Trust, care va avea un comision semnificativ mai mic decât GBTC.
Potrivit unui document recent depus la SEC, comisionul va fi de 0,15%, sub nivelul tuturor celorlalte ETF-uri de bitcoin spot. GBTC, care percepe 1,5%, cel mai mare comision de administrare dintre toate ETF-urile bitcoin spot, a înregistrat ieșiri de aproximativ 16,7 miliarde de dolari de la transformarea sa din trust de investiții în ETF.
În cazul în care va fi aprobată, introducerea acestui ETF spot bitcoin cu comision redus ar putea oferi Grayscale șansa de a recâștiga o parte din cota de piață pierdută și de a încuraja noi intrări de investitori spre oferta sa.
Modă: Maison Margiela intră în Web3 cu MetaTABI
În colaborare cu platforma digitală premium de modă „The Fabricant”, casa de modă de lux Maison Margiela a intrat acum în Web3 cu colecția MetaTABI NFT. Cizmele digitale Tabi pot fi „purtate” pe platformele de realitate augmentată și Metaverse The Sandbox și Ready Player Me.
Pe lângă cizmele digitale Tabi, NFT-urile vor fi însoțite și de obiecte fizice, respectiv de cizme Tabi realizate manual în ediție limitată pentru cele 15 NFT-uri de nivel 1 și 1500 de portofele din piele neagră pentru NFT-urile de nivel 2.
În plus, atât nivelurile MetaTABI White, cât și MetaTABI Black reprezintă un Mint-Pass care oferă acces prioritar la toate proiectele viitoare pe care Maison Margiela le dezvăluie prin intermediul călătoriei sale Web3.
Simon Peters este analist al platformei de investiții eToro pentru piața criptoactivelor.
eToro este o platformă socială de tranzacționare și investiții care le permite utilizatorilor să își dezvolte cunoștințele și veniturile ca parte a unei comunități globale de investitori. eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. În prezent, eToro este o comunitate globală cu peste 35 de milioane de utilizatori înregistrați care își împărtășesc strategiile de investiții; oricine poate urma strategiile celor care au avut cel mai mare succes. Datorită simplității platformei, utilizatorii pot cumpăra, deține și vinde cu ușurință active, își pot monitoriza portofoliul în timp real și pot efectua tranzacții oricând doresc.
Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro și Economica.net nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.