Vânzările din retail s-au reașezat la sfârșitul anului 2023 pe un trend pozitiv al consumului, dar creșterile nu au fost suficiente pentru a avea un 2023 pe plus din punct de vedere al consumului în volume, arată un studiu realizat de RetailZoom. Numărul produsele de larg consum vândute anul trecut au scăzut astfel cu 1,3% în timp ce valoric piața a crescut cu 12,3%. Cu un an în urmă, spre exemplu, compania de cercetare a raportat o creștere de 2,3% în volum și de 16,5% în valoare.
Românii au rămas în stare de alertă, chibzuiți cu bugetul gospodăriei și cu un comportament de consum adaptat vremurilor ceea ce a însemnat vizite mai dese la magazin, coșuri de cumpărături cu mai puține produse și predilecție către formatele mici precum minimarketurile și supermarketurile.
„Chiar și în context de inflație redusă, cămpărătorul continuă să alterneze mecanisme de adaptare pentru menținerea ori echilibrarea calității vieții. Veniturile nu au crescut în același ritm cu inflația ori cu dinamica prețurilor, iar discrepanțele între evoluția acestora nu vor fi acoperite prea curând. Chiar dacă inflația la raft a scăzut semnificativ spre sfârșitul anului, ajungând la același nivel cu inflația națională, prețurile în general au avut o medie anuala de crestere de 14% față de anul anterior sau de 32% față de 2021”, au explicat analiștii RetailZoom.
Doar cinci produse în coș, față de șapte
În ceea ce privește formatele câștigătoare, în contextul unor cumpărături chibzuite, cu coșuri în care oamenii au pus mai puține produse, supermarketurile și magazinele tip convenience au fost singurele care au vândut mai mult atât în volum cât și în valoare. Față de anul anterior, vânzările supermarketurilor au crescut cu 16,5% în valoare și 1,5% în volum, iar cele ale magazinelor de proximitate s-au majorat cu 18,1% în valoare și 1,6% în volum.
În schimb, magazinele de mari dimensiuni ( hypermarketurile) au vândut volume cu 2,8% mai mici câștigând doar din creșterea prețurilor un plus de 9,7% .
„Coșul de cumpărături în supermarketuri a crescut foarte puțin valoric – sub media inflației (+5.4%), în contextul general în care oamenii își controlează sau mențin bugetele de cheltuieli fără a face sacrificii serioase în alegerile de consum. Compromisul general a fost împărțit între produse mai ieftine și numărul acestora (cantități mai mici achiziționate pentru aceleași produse)–coșul din mini/supermarketuri ajungând la o medie de 5 produse pe coș de cumpărături, de la o medie de 7 produse pe coș acum 3 ani”, mai explică analiștii RetailZoom.
În supermarketuri, în ultimii 3 ani, coșul mediu a scăzut continuu în număr de produse, pe fondul unei creșteri ușoare a valorii acestuia.
Prețurile au scăzut la alimente dar au scăzut la produse nealimentare
Inflația prețurilor la raft s-a estompat începând din luna august 2023, ajungând în luna decembrie la un nivel similar inflației oficiale –pentru prima dată după mai mult de 14 luni în care a depășit-o alarmant. Maximum de creștere a inflației înmagazinele din comerțul modern a fost în lunile ian-feb 2023 (23% față de aceeași perioadă a anului anterior), dar diferența cea mai mare față de inflația oficială a fost înregistrată în aprilie 2023 (+7.5pp vs inflația oficială).
Pe categorii de produse, prețurile alimentelor au scăzut semnificativ în 2023 față de 2022, cu până la 27%, iar acțiunile promoționale au avut o contribuție importantă în acest demers. La categoria nealimentare însă, s-au scumpit toate produsele, cu până la 28%.
Românii au cumpărat mai puține mărci private
Anul trecut, mărcile proprii au înregistrat o performanță generală inferioară în contribuție valorică (-0.5pp) și cantitativă (-0.1pp) față de 2022.S-a ajus astfel la o cotă de piață a acestora de 18,1% în valoare și de 19% în volum, ceea ce înseamnă că nu au găsit un palier confortabil de creștere în astfel de vremuri. Per total, mărcile proprii au crescut în 2023 față de 2022 doar în valoare, cu 9.2, dar au scăzut în cantități, cu 1.7%, chiar dacă s-au scumpit mai ușor decât produsele de brand.
Creșterea prețurilor pe articol a fost în cazul mărcilor private de 11% față de 2022, cu 2 puncte procentuale mai jos decât în 2022 față de 2021. În schimb produse de brand s-au scumpit cu 10-15% în plus.
Acestea nu sunt întotdeauna percepute ca și alternativa oferită de lanțul de magazine, ci ca marcă națională, ce nu este specifică doar comerciantului din care își fac cumpărăturile. Explicația este dată de faptul că sunt multe mărci proprii necunoscute sau nerecunoscute de cumpărători ca și produse specifice doar lanțului de magazine în care le găsesc. În contextul în care numărul produselor noi din comerțul modern a crescut semnificativ și în 2023 față de 2022 (cu 10%), cumpărătorii găsesc la raft tot felul de variante și de produse noi, între care mărcile proprii sunt și ele o alternativă ca oricare alta”, mai explic analiștii RetailZoom.