Minime istorice pentru costurile cu împrumuturile Germaniei şi Franţei după publicarea datelor privind PIB-ul

Economica.net
14 08. 2014
calcul_bani_taxe_567876543_90067300

În jurul orei 6,00 GMT, în cadrul primelor schimburi pe piaţa de obligaţiuni, randamentele cerute de investitori pentru obligaţiunile pe 10 ani emise de Guvernul german au coborât până la nivelul record de 1,020% iar în cazul obligaţiunilor similare emise de Guvernul francez au coborât până la 1,412%.

În mod normal în momentul publicării unor date economice negative, investitorii caută să-şi asume cele mai mici riscuri posibile şi se îndreaptă spre obligaţiunile considerate cele mai sigure din zona euro. Datele statistice privind evoluţia PIB-ului în al doilea trimestru publicate joi confirmă fragilitatea activităţii economice în zona euro.

Oficiul federal de statistică (Destatis) a informat joi că în perioada aprilie-iunie 2014 Produsul Intern Brut al Germaniei, prima economie europeană, a înregistrat un recul surprinzător de 0,2% comparativ cu primul trimestru. Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau ca economia germană să stagneze în perioada aprilie-iunie după ce în primul trimestru al acestui an prima economie europeană a înregistrat o creştere de 0,7% datorită temperaturilor favorabile din timpul iernii.

De asemenea, Institutul Naţional de Statistică din Franţa (Insee) a anunţat joi că economia franceză a stagnat în al doilea trimestru, la fel ca şi în primele trei luni, din cauza scăderii investiţiilor companiilor precum şi a unei contribuţii negative a comerţului exterior. Noile date statistice l-au determinat pe ministru francez de Finanţe, Michel Sapin, să recunoască că Franţa va rata ţinta de deficit public pentru acest an.

Analiştii se aşteaptă ca noile date privind evoluţia PIB-ului în al doilea trimestru, ce urmează a fi date publicităţii în cursul acestei zile de Eurostat, să arată modul în care criza din Ucraina afectează economia statelor din zona euro.