Ministerul Agriculturii îşi face site specializat pe evoluţia pieţei funciare din România

Ministerul Agriculturii intenţionează să dezvolte un site specializat privind evoluţia pieţei funciare din România după ce Legea privind vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan va intra în vigoare, a declarat pentru AGERPRES secretarul de stat în MADR, Daniel Botănoiu.
Economica.net - mie, 19 feb. 2014, 09:09
Ministerul Agriculturii îşi face site specializat pe evoluţia pieţei funciare din România

‘Ministerul Agriculturii intenţionează să dezvolte un site specializat pe evoluţia pieţei funciare în România, unde se vor putea vedea toate mişcările din piaţă. Legea privind vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan a fost adoptată marţi de plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional, şi va merge spre promulgare către preşedinte. Dacă va fi promulgată, va intra în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, după care vom mai avea la dispoziţie încă 7 zile pentru normele metodologice de aplicare’, a spus Botănoiu.

Acesta a precizat că proiectul Legii privind vânzarea terenurilor agricole în extravilan cuprinde în mare parte toate obiecţiile preşedintelui din cererea de reexaminare.

‘Pe noile modificări se vor ocupa de piaţa financiară atât Agenţia Domeniilor Statului (ADS), care va avea însă doar capacitatea de a cumpăra terenuri, nu şi de a vinde, cum era anterior în proiect, şi va mai fi şi o Direcţie în cadrul Ministerului Agriculturii care se va ocupa de eliberarea avizelor necesare şi de reglementarea pieţei funciare dacă vor exista disfuncţionalităţi în piaţă. ADS va trece în subordinea premierului şi în coordonarea Ministerului Agriculturii’, a subliniat oficialul MADR.

Potrivit sursei citate, toate tranzacţiile se vor face pe carte funciară.

În ceea ce priveşte dreptul de preemţiune, acesta oferă posibilitatea celor care sunt coproprietari, arendaşi, vecini dar şi statului să intervină, pentru tinerii până în 40 de ani acest drept fiind eliminat, la fel ca şi în prima iniţiativă.

Potrivit proiectului de Lege, cetăţenii şi persoanele juridice aparţinând unui stat membru al Uniunii Europene sau statelor care sunt parte la Acordul privind Spaţiul Economic European pot achiziţiona teren agricol în România în condiţii de reciprocitate.

‘Înstrăinarea, prin vânzare, a terenurilor agricole situate în extravilan se face cu respectarea condiţiilor de fond şi de formă prevăzute de codul civil şi a dreptului de preemţiune al coproprietarilor, arendaşilor, proprietarilor vecini, precum şi al statului român, prin ADS, în această ordine, la preţ şi în condiţii egale. Terenurile agricole situate în extravilan pe o adâncime de 30 km faţă de frontiera de stat şi ţărmul Marii Negre, către interior, precum şi cele situate în extravilan la o distanţă de până la 2.400 metri faţă de obiectivele speciale pot fi înstrăinate prin vânzare-cumpărare doar cu avizul specific al Ministerului Apărării Naţionale, eliberat în urma consultării cu organele de stat cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale, prin structurile interne specializate menţionate la art. 6 alin.(1) din Legea nr.51/1991 privind siguranţa naţională a României, cu modificările ulterioare’, se menţionează în proiectul de lege.

Iniţiativa legislativă a mai fost adoptată în data de 17 decembrie 2013 de Camera Deputaţilor, însă preşedintele Traian Băsescu a solicitat reexaminarea acesteia

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr (în echivalent zahăr rafinat) au fost mai mari în 2023, faţă de anul ...