Ministerul Agriculturii primeşte 64,5 milioane lei la rectificare. Fondurile merg către unităţile din subordine

Economica.net
27 07. 2015
agricultura_25540900_80626300_03214600_60432700_82148500

‘Este o rectificare bună pentru Ministerul Agriculturii. Fondurile primite şi cele transferate între capitole bugetare merg, în general, către unităţile din subordine, respectiv către Agenţia Fitosanitară nou creată, către Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS) şi Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR)’, a declarat, luni, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că rectificarea bugetară care urmează să fie aprobată marţi în Guvern este pozitivă, adăugând că pe primele şase luni încasările la buget au fost cu patru miliarde de lei în plus.

‘Toată lumea jonglează cu cifre, dar nimeni nu le înţelege. Conform Legii bugetului de stat aprobate de Parlamentul României, în consultare cu instituţiile internaţionale, pe primele şase luni România trebuia să aibă un deficit de 13 miliarde de lei. Adică să cheltuiască mai mult decât să încaseze. Pe primele şase luni, România are un plus de patru miliarde de lei. Deci, nu a cheltuit mai mult decât a încasat, ci a încasat mai mult decât a cheltuit. Asta înseamnă că putem să dăm toţi banii pentru dublarea alocaţiilor pentru copii, care nu era prevăzută în buget, pentru celelalte legi care, de asemenea, nu erau prevăzute în buget, şi mă refer la diplomaţi, la grefieri, la personalul nedidactic. Şi că tot rămânem cu bani pe care să sperăm că putem să-i cheltuim cât mai bine până la sfârşitul anului. (…) Dacă sunt mai mulţi bani decât în Legea bugetului aia înseamnă rectificare pozitivă’, a precizat luni premierul, înainte de şedinţa BPN al PSD.

Bugetul de stat pe anul 2015, aprobat prin Legea bugetului de stat pe anul 2015 nr. 186/2014, a fost elaborat în condiţiile evoluţiilor interne şi internaţionale estimate la acea dată, luând în calcul o creştere a Produsului Intern Brut de 2,5% pentru acest an, se precizează în Nota de fundamentare a proiectului de act normativ cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2015.

Totodată, proiecţia veniturilor şi cheltuielilor bugetare a fost realizată pe baza indicatorilor macroeconomici estimaţi la data elaborării legii bugetului de stat pe anul 2015 şi pe baza reglementărilor în domeniul fiscal, aplicabile pentru anul în curs. Estimarea indicatorilor bugetari a avut în vedere atingerea unui nivel al deficitului bugetar iniţial de 1,83% din Produsul Intern Brut /PIB/, potrivit metodologiei cash.