Până la demararea exporturilor, mai este necesară listarea companiei pe site-ul Autorităţii Sanitare Veterinare din China.
„În data de 16 martie 2015, România a primit scrisoarea oficială a Administraţiei de Stat pentru Supravegherea Certificării şi Acreditării din R.P.Chineză prin care se comunică părţii române aprobarea înregistrării în R.P.Chineză a primei companii producătoare de carne de porc din România, S.C. Smithfield România SA. În acest fel, după listarea pe site-ul Autorităţii Sanitare Veterinare din China, se poate începe exportul de carne de porc congelată în R.P.Chineză”, se spune într-un comunicat al MADR.
În opinia ministrului de resort, Daniel Constantin, decizia Chinei de a importa carne de porc din România este o mare realizare pentru economia românească, în condiţiile în care autorităţile noastre au făcut demersuri în acest sens încă din 2012.
„Decizia Chinei de a importa carne de porc din România reprezintă o mare realizare pentru economia românească, întrucât, încă din 2012, de la preluarea guvernării, am făcut eforturi susţinute împreună cu Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, pentru a deschide posibilitatea exportului cărnii de porc pe o piaţă atât de importantă cum este cea chineză. Iată că, în urma demersurilor noastre, astăzi putem vorbi de un pas concret făcut de România în direcţia dezvoltării durabile a agriculturii româneşti, prin intermediul exporturilor. Pentru noi, aceasta a fost o prioritate absolută. Prin urmare, consider deschiderea exportului pe piaţa chineză o oportunitate extraordinară pentru România”, a declarat Daniel Constantin.
MADR reaminteşte că MADR şi ANSVSA au realizat demersuri substanţiale de colaborare bilaterală în domeniul agriculturii şi industriei alimentare cu instituţiile omoloage din Republica Populară Chineză pe parcursul anilor 2012 şi 2013, concretizate prin semnarea, în data de 6 iunie 2014, a unui Memorandum de Înţelegere privind sănătatea animală şi siguranţa alimentelor.
Documentul a fost semnat de ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, şi omologul său din Republica Populară Chineză, Han Changfu, cu ocazia vizitei în România a demnitarului chinez.
Memorandumul reprezintă un document care clarifică aspectele tehnice privind colaborarea româno-chineză în domeniul sanitar veterinar, siguranţei alimentelor, controlului şi inspecţiei pe zona cărnii şi a produselor din carne.