„În zilele următoare, chiar dacă nu am identificat sumele de la Ministerul de Finanţe, am identificat sume din cadrul Ministerului Agriculturii şi putem să anunţăm înfiinţarea unui fond de creditare din fondurile de dezvoltare rurală, în parteneriat de finanţare cu băncile”, a spus ministrul.
El a precizat că prin înfiinţarea fondului se va accelera absorbţia de bani europeni. Vor fi puse astfel la dispoziţia beneficiarilor care nu au cofinanţare sumele necesare.
„Pe de altă parte, pentru cei care n-au sumele necesare pentru a începe investiţia, vor avea acces la aceste sume puse la dispoziţia băncilor de către Ministerul Agriculturii, în condiţii pe care le vom negocia, în condiţii speciale dedicate sectorului agricol”, a spus Constantin.
El a adăugat că MADR a început negocierea cu băncile pentru acordarea de pachete „ceva mai bune” pentru agricultori.
„Astăzi (marţi, n.r.) am avut o discuţie cu CEC Bank, care a venit cu o ofertă pentru fermieri cu o dobândă ceva mai mică decât se acordă celorlalţi beneficiari din industria românească”, a mai spus ministrul.
Anterior în cursul zilei de marţi surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX că Guvernul a pregătit un set de măsuri pentru sectorul agricol, inclusiv realocarea unor fonduri UE de 200 milioane euro către programe de infrastructură rurală, după anularea unor proiecte nebancabile de sute de milioane euro din 2008-2010, operaţiuni care necesită aprobarea CE.
Totodată, Guvernul a decis ca în proiectul de buget pentru anul viitor să fie inclusă o taxă pe valoarea adăugată de 9% pentru produsele agro-alimentare de bază, iar pentru perioada imediat următoare să fie înfiinţat, în parteneriat cu băncile, un fond de creditare din alocaţiile de dezvoltare rurală, astfel încât să fie posibile accelerarea fondurilor UE şi evitarea dezangajării a peste un miliard de euro la sfârşitul programului de dezvoltare rurală finanţat de UE.