Ministerul Agriculturii va pierde la rectificare 168 de milioane de lei

Economica.net
09 08. 2016
o_noua_organigrama_a_ministerului_agriculturii_14646_64798800

‘Sigur, Ministerul Agriculturii a avut o situaţie bună şi rectificarea nu vizează decât o sumă mică, 168 de milioane de lei. Este o rectificare negativă. Este vorba de faptul că la MADR au fost venituri din cercetare. Practic, nu sunt bani de cheltuit şi atunci am cedat’, a spus Irimescu, întrebat cât va pierde la rectificarea care s-ar putea aproba miercuri în Guvern.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu, a anunţat pe 3 august că proiectul de rectificare bugetară va fi adoptat în şedinţa de Guvern din 10 august.

Prima rectificare din acest an a bugetelor de stat şi asigurărilor sociale propusă de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) prevede majorarea per sold a veniturilor bugetului general consolidat cu 2,92 miliarde de lei şi a cheltuielilor bugetului general consolidat tot cu aceeaşi sumă, domeniile care beneficiază de cei mai mulţi bani fiind Munca, Finanţele, Internele, Educaţia şi Sănătatea.

‘Proiectul postat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice vizează menţinerea deficitului bugetar pe anul 2016 la nivelul de 2,8% din PIB, în termeni cash, şi de 2,95% din PIB, potrivit metodologiei ESA. Documentul asigură fondurile suplimentare pentru domeniile sănătăţii şi învăţământului, sumele necesare pentru aplicarea măsurilor legislative adoptate în cursul anului curent şi fondurile pentru continuarea proiectelor de investiţii fezabile, fiind asigurate sume la nivelul necesarului de lucrări ce se pot efectua până la finele anului’, preciza MFP la sfârşitul lunii iulie.

Potrivit sursei citate, prin propunerea de rectificare elaborată s-au asigurat, în principal, domenii precum: Sănătate (+568,6 milioane de lei), din care la Ministerul Sănătăţii un plus de 297,6 milioane de lei, iar la Casa de Naţională de Asigurări de Sănătate un plus de 271 milioane lei, pentru asigurarea sumelor necesare plăţii salariilor majorate conform OUG nr. 20/2016 şi destinate personalului medico-sanitar, precum şi pentru lucrări de reabilitare la maternităţi, investiţii la serviciile de ambulanţă şi UPU/CPU, dotare medicamente şi materiale sanitare din cabinetele de medicină generală şi dentară din unităţile de învăţământ.

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice primeşte cei mai mulţi bani la prima rectificare bugetară din acest an, respectiv 2,80 miliarde de lei destinaţi asistenţei sociale, potrivit proiectului.

De asemenea, alte 1,01 miliarde de lei merg către domeniul Învăţământ, pentru diferenţe salariale prevăzute de Legea nr. 85/2016 pentru personalul didactic din învăţământul preuniversitar şi universitar şi sume necesare acoperirii majorărilor salariale aprobate prin OUG nr. 20/2016.