Ministerul Bugetului: Liviu Voinea – economist, analist, consultant, consilier, membru CA Eximbank

Liviu Voinea este nominalizat ministru delegat pentru Buget. La doar 37 de ani, el şi-a construit o carieră şi o reputaţie de specialist în economie, obţinând doctoratul în această disciplină la doar 24 de ani.
Economica.net - mie, 19 dec. 2012, 11:51
Ministerul Bugetului: Liviu Voinea - economist, analist, consultant, consilier, membru CA Eximbank

Liviu Voinea este secretar de stat în Ministerul Finanţelor, iar acum a fost nominalizat ministru delegat pentru Buget.

Voinea, care s-a născut în anul 1975, a absolvit în 1997 Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale din ASE, iar în 1998 a obţinut titlul de Master în Administrarea Afacerilor (MBA) la Stockholm University School of Business.

El are o specializare în „sociologia bunăstării”, la Universitatea Bucureşti şi o diplomă în statistică în ştiinţele sociale la University of Essex, Marea Britanie.

Voinea a fost numit, în presă, „analistul de serviciu” pe teme economice al PSD şi, ulterior, al USL.

Numele lui Voinea a fost vehiculat, în 2009, şi în ceea ce priveşte ocuparea funcţiei de premier, presa speculând că Mircea Geoană l-ar fi desemnat să conducă Guvernul dacă ar fi câştigat alegerile din 2009.

În 2009, Voinea a devenit membru neexecutiv în Consiliul de Administraţie al Eximbank, instituţie condusă de Ionuţ Costea, cumnatul candidatului la prezidenţiale la acea vreme Mircea Geoană.

Presa a relatat că Voinea a încasat, în calitate de membru în CA al Eximbank, circa 4.200 de euro pe lună în 2009, potrivit declaraţiilor de avere trimise la ANI de către funcţionarii publici.

Tot din postura de membru în CA al Eximbank, Voinea a adus critici Tratatului Fiscal, gest pentru care europarlamentarul PDL Sebastian Bodu a solicitat revocarea acestuia dintr-o funcţie remunerată de stat.

În acest moment, Voinea este conferenţiar universitar doctor în cadrul Departamentului de Relaţii Internaţionale la SNSPA.

Voinea este şi director executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA), precum şi preşedinte al Voinea Business Development.

Domeniile de specializare ale lui Voinea sunt politici macro, investiţii străine directe, comerţ internaţional, politica de competiţie, Agenda Lisabona.

Potrivit declaraţiei sale de avere din luna mai, Voinea are un teren intravilan în suprafaţă de 284 de metri pătraţi, în sectorul 1 al Capitalei, cumpărat în 2011, precum şi un apartament de 76,81 de metri pătraţi achiziţionat în 2006 în sectorul 4 al Capitalei.

De asemenea, Voinea are mai multe conturi şi depozite bancare în lei, euro şi dolari, a căror valoare este de peste 36.400 de euro, peste 20.000 de dolari şi peste 205.300 de lei, precum şi acţiuni sau părţi sociale la SIF 1, SIF 2 şi SIF 5, în valoare totală de peste 7.700 de lei.

Liviu Voinea a câştigat în anul fiscal precedent 35.790 de lei din activitatea didactică la SNSPA, alţi 4.491 de lei de la ASE, 284.759 de lei în calitate de membru al Consiliului de administraţie şi Comitetul de audit al Eximbank. Totodată, Voinea a avut venituri de 164.547 de lei de la Blocul Naţional Sindical, unde a fost coordonatorul unui proiect POSDRU, precum şi venituri de 24.000 de lei de la Asociaţia Grupul de Economie Aplicată, în calitate de coordonator-partener într-un alt proiect POSDRU. Alţi 13.391 de lei i-a obţinut de la Fundaţia Noua Europă, din drepturi de proprietate intelectuală. Liviu Voinea a mai trecut în declaraţia de avere şi un contract de cesiune acţiuni încheiat cu SC Gea Strategy&Consulting, din care a încasat suma de 332.943 de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Producătorul de armament Colt CZ Group va asambla arme în România, în colaborare cu Transcarpat – FOTO şi VIDEO
Producătorul de armament Colt CZ Group va asambla arme în România, în colaborare cu Transcarpat – FOTO şi VIDEO
Colt CZ Group, concernul ceh producător de arme şi muniţie, a încheiat un acord cu Transcarpat Sportours International pentru asamblarea de arme în România la standarde NATO. Mai exact, este......
GM, Toyota și Volkswagen i-au cerut lui Trump să mențină creditele fiscale pentru mașinile electrice
GM, Toyota și Volkswagen i-au cerut lui Trump să mențină creditele fiscale pentru mașinile electrice
Un grup care reprezintă mari producători de automobile, inclusiv General Motors, Toyota Motor Corp și Volkswagen, l-a ...
Război comercial – China extinde investigaţia antisubvenţii privind importurile de produse lactate din UE
Război comercial – China extinde investigaţia antisubvenţii privind importurile de produse lactate din UE
China şi-a extins vineri investigaţia antisubvenţii cu privire la importurile de produse lactate din Uniunea Europeană, ...
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare 300 de milioane de euro printr-o nouă emisiune ...