Ministerul Comunicaţiilor a cerut şi implicarea Fondului Proprietatea în procesul de capitalizare a Poştei Române

Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Lucian Şova, a transmis, joi, reprezentanţilor Fondului Proprietatea (FP) să se implice în procesul de capitalizare a Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), în calitate de acţionar alături de ministerul de resort, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.
Economica.net - joi, 09 nov. 2017, 12:29
Ministerul Comunicaţiilor a cerut şi implicarea Fondului Proprietatea în procesul de capitalizare a Poştei Române

La discuţiile organizate la sediul MCSI a participat o delegaţie a Fondului Proprietatea (FP), condusă de Johan Meyer, co-manager de portofoliu în România.

Lucian Şova le-a prezentat reprezentanţilor FP etapele pe care MCSI, în calitate de acţionar majoritar, le-a îndeplinit până acum pentru capitalizarea CNPR. Ministrul Comunicaţiilor a menţionat, de asemenea, că firma de consultanţă care va analiza metodele prin care va fi realizată capitalizarea trebuie să predea raportul până în data de 15 noiembrie 2017.

‘Noi avem un calendar foarte strict de acţiuni pentru a realiza capitalizarea CNPR şi ne vom ţine de el. Situaţia dificilă în care se află Poşta Română trenează deja de prea mult timp, iar propunerea pe care v-o fac acum este de a lucra împreună pentru a ajunge cât mai repede la un acord pentru capitalizare’, a susţinut Şova.

La rândul său, Johan Meyer, co-manager de portofoliu al FP, a afirmat că societatea va evalua atât raportul Deloitte, cât şi analiza firmei de consultanţă care va stabili metodele prin care va fi făcută capitalizarea CNPR. Meyer a precizat, totodată, că Fondul Proprietatea recunoaşte nevoia companiei de a fi recapitalizată şi susţine acest demers.

Potrivit ministerului de resort, în bugetul MCSI pe 2017 sunt prevăzute credite în sumă de 170 de milioane de lei pentru capitalizarea Poştei Române, ca aport al statului, proporţional cu cota de participare deţinută, iar ceilalţi acţionari pot participa la majorarea capitalului social proporţional cu propria cotă de participare.

Recent, MCSI a anunţat că SCA Bohâlţeanu şi Asociaţii va acorda consultanţă juridică şi financiară pentru majorarea capitalului la Poşta Română.

Firma, care a fost selectată în urma depunerilor de oferte, urmează să analizeze metoda prin care va fi realizată majorarea capitalului social. În funcţie de rezultatul analizei, soluţia identificată trebuie discutată şi agreată cu Fondul Proprietatea, pentru ca decizia Adunării Generale Extraordinară a Acţionarilor să nu poată fi contestată în instanţă şi pentru a evita întârzieri nejustificate faţă de calendarul stabilit în implementarea operaţiunii de majorare a capitalului.

Valoarea totală a contractului este de maximum 10.000 de lei, inclusiv TVA. Contractul este valabil până la data de 31 decembrie 2017.

Conform datelor Ministerului Finanţelor Publice (MFP), Poşta Română a raportat, în 2016, un profit net de 10,45 milioane lei faţă de o pierdere netă de circa 33 milioane lei, consemnată la 31 decembrie 2015. De asemenea, indicatorii financiari ai companiei arată, totodată, că anul trecut, Poşta Română a înregistrat o cifră de afaceri netă de 1,10 miliarde de lei, în creştere de la 1,07 miliarde de lei, raportată în anul anterior.

De asemenea, la capitolul ‘Datorii’, compania a raportat o valoare de aproximativ 675 milioane de lei, în creştere faţă de anul precedent, când acestea s-au ridicat la 645 milioane de lei. Cheltuielile totale ale companiei s-au cifrat, în 2016, la aproximativ 1,11 miliarde de lei, în scădere faţă de 2015, când s-au cifrat la 1,13 miliarde de lei.

Anul trecut, CNPR a raportat un profit brut de 17,2 milioane de lei, comparativ cu o pierdere brută de 29,4 milioane lei, consemnată în anul 2015.

Poşta Română, companie naţională înfiinţată conform Legii 31/1990, este o instituţie publică, fiind deţinută de statul român, prin Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), în proporţie de 75%, şi Fondul Proprietatea (FP), cu 25%.

Compania deţine cea mai mare reţea de distribuţie la nivel naţional, însemnând peste 80% din totalul subunităţilor poştale care operează, în prezent, în România. Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poştei Române şi peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reţeaua poştală proprie.

 

Te-ar mai putea interesa și
Stay Fit Gym deschide al 47-lea centru de fitness și devine cea mai mare rețea din România și Europa de Est
Stay Fit Gym deschide al 47-lea centru de fitness și devine cea mai mare rețea din România și Europa de Est
Stay Fit Gym, rețeaua de fitness cu cea mai mare acoperire la nivel de orașe din România, anunță deschiderea unui nou centru de fitness, în București, în cartierul Rahova. Odată cu această......
Guvernul a prelungit până la 19 decembrie termenul de aplicare a amnistiei fiscale
Guvernul a prelungit până la 19 decembrie termenul de aplicare a amnistiei fiscale
Termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale a fost prelungit până la data de 19 decembrie 2024, dar termenul limită pentru ...
Sancțiuni mai blânde pentru erori în raportarea RO e-Transport la primele abateri, începând din 21 noiembrie 2024
Sancțiuni mai blânde pentru erori în raportarea RO e-Transport la primele abateri, începând din 21 noiembrie 2024
Regimul sancțiunilor aplicabile pentru nerespectarea obligațiilor de raportare aferente sistemului RO e-Transport a fost ...
Burduja: Guvernul a adoptat, pentru prima dată în ultimii 17 ani, Strategia Energetică a României
Burduja: Guvernul a adoptat, pentru prima dată în ultimii 17 ani, Strategia Energetică a României
Ministerul Energiei a reuşit să promoveze joi, în Guvern, după aproximativ un an de consultări, de muncă voluntară, ...