‘Nu există nicio exigenţă din partea Consiliului Concurenţei privind notificarea Comisiei Europene cu privire la capitalizarea operatorului de servicii poştale, după îndeplinirea condiţionalităţii testului investitorului privat prudent realizat de minister şi care a fost evaluat pozitiv de către consultantul Deloitte’, precizează documentul citat.
Ministrul Comunicaţiilor, Lucian Şova, s-a întâlnit joi, cu preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, şi cu reprezentanţii Fondului Proprietatea (FP), acţionarul minoritar al Companiei Naţionale ‘Poşta Română’ (CNPR), conduşi de Johan Meyer, co-manager de portofoliu în România al FP. La discuţii au participat şi reprezentanţii firmei de avocatură care a realizat evaluarea modalităţii de capitalizare a CNPR.
‘Capitalizarea Poştei Române se face cu respectarea reglementărilor în domeniul concurenţei, este concluzia întâlnirii care a avut loc la sediul Consiliului Concurenţei’, se arată în comunicatul MCSI.
În aceste condiţii, potrivit ministrului Comunicaţiilor, procesul de capitalizare al CNPR poate continua.
‘Reprezentanţii Fondului Proprietatea care au susţinut permanent în corespondenţa oficială cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale procesul de capitalizare, la întâlnirea de astăzi (joi, n.r.) nu au mai considerat capitalizarea CNPR o investiţie bună’, subliniază MCSI.
Anterior în cursul zilei de joi, Johan Meyer, co-CEO Franklin Templeton Investments România şi co-portofoliu manager al Fondului Proprietatea, arăta, într-un comunicat remis AGERPRES, că majorarea capitalului social la Poşta Română, propusă de MCSI, ar trebui făcută prin respectarea reglementărilor privind ajutorul de stat.
‘Fondul Proprietatea consideră că majorarea capitalului social la Poşta Română, propusă de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), ar trebui făcută prin respectarea reglementărilor privind ajutorul de stat. Acesta este un fapt cunoscut atât de către MCSI, cât şi de Consiliul Concurenţei. În ceea ce priveşte iniţierea procedurii de insolvenţă, în conformitate cu legislaţia românească, Consiliul de Administraţie este responsabil pentru a determina dacă situaţia financiară a societăţii necesită o astfel de acţiune’, a spus Meyer.
Cu o zi în urmă, miercuri, un comunicat al Ministerului Comunicaţiilor arăta că Fondul Proprietatea (FP) obstrucţionează capitalizarea Poştei Române, singura alternativă înaintată de către acţionarul minoritar pentru salvarea operatorului naţional poştal fiind declararea insolvenţei companiei.
În context, ministerul de resort aminteşte că în bugetul de stat a fost alocată suma de 170 milioane de lei pentru capitalizarea CNPR, în bugetul MCSI, ca aport al statului, proporţional cu cota de participare deţinută, iar ceilalţi acţionari pot participa la majorarea capitalului social proporţional cu propria cotă de participare.
Poşta Română este deţinută de statul român, prin MCSI, în proporţie de 75%, şi de Fondul Proprietatea în proporţie de 25%.