Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, transmis vineri AGERPRES, proiectele au fost selectate în urma a două apeluri derulate prin Administraţia Fondului Cultural Naţional, bugetul total disponibil prin investiţia I5 – „Creşterea accesului la cultură în zonele defavorizate din punct de vedere cultural” fiind de 7 milioane de euro.
Primul apel este dedicat finanţării unui program derulat timp de doi ani, într-un sistem de fonduri echivalente şi în parteneriat cu autorităţile locale, pentru programe culturale anuale sau multianuale, implementate la nivel local.
„În urma procesului de evaluare a proiectelor depuse, au fost semnate 72 de contracte de finanţare a unor proiecte care vor fi implementate de ONG-uri în 105 localităţi cu mai puţin de 50.000 de locuitori, în care au loc evenimente culturale cu un număr de beneficiari de aproximativ 3.500 de persoane, inclusiv copii şi tineri”, precizează sursa citată.
Cel de-al doilea apel facilitează implementarea unui program-pilot pentru finanţarea proiectelor de educaţie prin cultură, 82 de unităţi publice de învăţământ din 82 de localităţi desfăşurându-şi proiecte culturale având ca beneficiari peste 2.500 de copii.
Contractele de finanţare pentru ambele apeluri de proiecte au fost semnate la sfârşitul lunii martie, iar în prezent toate cele 154 de proiecte se află în etapa de implementare. Activităţile celor mai multe dintre aceste proiecte se desfăşoară până la 30 iunie 2024. Termenul limită de implementare a proiectelor Investiţiei 5 este stabilit în PNRR prin ţinta 347 a Deciziei de punere în aplicare a Consiliului de aprobare a evaluării Planului de Redresare şi Rezilienţă al României, mai informează Ministerul Culturii.