Ministerul Culturii trebuie să se implice urgent în procesul de salvare a cinematografelor din România, fie prin punerea în aplicare
‘Din cele 124 de cinematografe care existau în 2008 în administrarea RADEF România, la ora actuală mai avem doar 29. Restul de 95 au fost transferate în subordinea consiliilor locale, care nu au avut bani să se ocupe de reabilitarea lor. Drept urmare, din cele 95 de cinematografe ajunse la consiliile locale, numai şase mai funcţionează în prezent, aproximativ 80 de salariaţi pierzându-şi locurile de muncă. La ora actuală, în cadrul RADEF mai lucrează 180 de oameni, care nu şi-au primit însă salariile de două luni’, a spus Maria Bikfalvi.
Potrivit acesteia, soluţia pentru rezolvarea situaţiei cu care se confruntă cinematografele din România stă în puterea Ministerului Culturii, scrie Agerpres.
‘Ministerul Culturii are două soluţii pentru ca cinematografele din ţara noastră să iasă din criză. Fie să pună în aplicare prevederile Legii nr. 303/2008 (a cinematografiei – n. r.), conform cărora cele 95 de cinematografe ar reveni către RADEF România, deoarece consiliile locale nu au investit timp de patru ani bani pentru reabilitarea clădirilor, fie să abroge această lege şi să transforme Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor în societate comercială, capabilă să acceseze fonduri europene importante’, a adăugat Maria Bikfalvi.
Preşedintele Sindicatului Liber RomâniaFilm a precizat că RADEF România nu are Consiliu de Administraţie, fiind condusă de un director interimar.
‘În ultima perioadă, am făcut numeroase adrese către Ministerul Culturii, la care nu am primit niciun răspuns. Intenţionăm ca în perioada următoare să organizăm pichetări ale sediului Ministerului Culturii, pentru a atrage atenţia autorităţilor în legătură cu situaţia dificilă în care ne găsim’, a declarat Maria Bikfalvi.