Ministerul de Finanţe rus vinde valută din fondurile sale pentru a stopa deprecierea rublei

Economica.net
17 12. 2014
ruble_16810300

Decizia face parte din noile măsuri anunţate marţi de Guvern pentru a stabiliza rubla şi piaţa valutară.

Săptămâna aceasta rubla s-a depreciat la un nivel record, forţând Banca Centrală a Rusiei să majoreze rata dobânzii la 17%, o decizie care nu a dus la aprecierea monedei naţionale a Rusiei.

Miercuri, la 08.25 GMT, rubla s-a apreciat cu 3% faţă de dolar, la 65,62, şi cu 4,2% faţă de euro, la 81,50. În ciuda redresării de miercuri, rubla s-a depreciat anul acesta cu aproape 50% faţă de dolar.

Un dealer la o mare bancă rusă a declarat, pentru Reuters, că nu poate fi exclusă o intervenţie a Băncii Centrale a Rusiei.

‘Aprecierea rublei pare artificială, deci ar putea fi rezultatul eforturilor Băncii Centrala a Rusiei, deşi nu aş fi sigur 100%. Ar putea fi şi un exportator neascultător, pe care autorităţile ‘l-au convins’ să vândă valută’, susţine dealerul.

Alexey Devyatov, economist şef la Uralsib, a estimat că Banca Centrală a Rusiei ar putea majora rata dobânzii până la 22-25%.

Rubla rusească s-a prăbuşit, marţi, înregistrând o depreciere de peste 20%, astfel că moneda euro a atins un nivel fără precedent de 100 de ruble, iar dolarul american a atins nivelul record de 80 de ruble, în pofida deciziei Băncii Centrale a Rusiei de a majora dobânda de bază cu 6,5 puncte procentuale, tocmai pentru a apăra cursul de schimb. Acesta este cel mai grav declin înregistrat de rublă după criza financiară rusească din 1998. Atunci, rubla s-a prăbuşit în câteva zile, fapt care a obligat autorităţile de la Moscova să declare intrarea în incapacitate de plată.

Potrivit unui raport elaborat de Citigroup, Societe Generale este banca cu cea mai mare expunere pe Rusia, de 25 de miliarde de euro, Raiffeisen are o expunere de 15 miliarde de euro pe Rusia şi o expunere de 4,9 miliarde de euro pe Ucraina. Urmează UniCredit cu o expunere de 18 miliarde de euro pe Rusia.