Ministerul de Interne ucrainean a trimis o unitate specială la Odesa pentru a preveni noi violenţe
Evenimentele de la Odesa, un oraş cu o compoziţie etnică mixtă (ucraineni, ruşi, georgieni şi tătari), au fost percepute la Kiev drept un moment de cotitură, întrucât a fost pentru prima dată când violenţele dintre ruşi şi ucraineni s-au extins dincolo de estul rusofon al ţării şi au fost, în plus, cele mai sângeroase după înlăturarea preşedintelui Viktor Ianukovici.
Potrivit ministrului citat, unitatea dislocată la Odesa este constituită din ‘activişti civili’ şi misiunea lor este de a ajuta oraşul de pe malul Mării Negre ‘în aceste zile dificile’, după ce conducerea poliţiei locale a fost destituită şi deferită justiţiei pentru evenimentele de vineri. Nemulţumirea guvernului de la Kiev a fost amplificată şi de hotărârea poliţiei din Odesa de a elibera din arest 67 de manifestanţi rusofoni pentru a scăpa de asediu asupra uneia dintre clădirile sale atacate duminică de protestatarii proruşi. Însă faptul că mulţi dintre membrii acestei noi unităţi provin din detaşamentele care au luptat împotriva forţelor de ordine care l-au apărat pe Ianukovici ar putea alimenta ostilitatea rusofonilor.
O eventuală pierdere a controlului asupra Odesei ar fi o lovitură politică şi economică foarte grea pentru guvernul ucrainean. Pe plan economic, este de notat accesul la cele două porturi, într-unul dintre ele fiind şi un terminal petrolier. Sub aspect politic, ar putea spori îngrijorările cu privire la o posibilă dezintegrare a Ucrainei.