Ministerul Economiei a retras de pe site OU privind protecţia socială a persoanelor concediate

Ministerul Economiei a retras de pe site proiectul ordonanţei de urgenţă privind protecţia socială a persoanelor care urmau să fie disponibilizate din companiile energetice, după ce premierul Victor Ponta i-a cerut acest lucru.
Economica.net - joi, 28 feb. 2013, 09:43
Ministerul Economiei a retras de pe site OU privind protecţia socială a persoanelor concediate

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Economiei să retragă proiectul privind protecţia socială a angajaţilor care urmează să fie disponibilizaţi, conform textului, şi să clarifice acest subiect, precum şi să identifice persoanele care au avansat un asemenea document fără aprobarea Guvernului.

Într-un comunicat transmis, joi dimineaţa, în legătură cu informaţiile privind „un aşa-zis program de disponibilizări în 16 companii de stat din energie”, Guvernul a transmis că documentul nu a fost discutat şi nici aprobat de Executiv, iar singurul proiect susţinut de Guvern este unul referitor la prelungirea unor termene prevăzute în OUG 116 din 2006.

„Proiectul afişat pe site-ul Ministerului Economiei nu a fost prezentat Guvernului şi nu este susţinut de acesta. Primul-ministru i-a cerut ministrului Economiei, Varujan Vosganian, să retragă acest proiect de pe site-ul ministerului şi să clarifice acest subiect, precum şi să identifice persoanele care au avansat un asemenea document fără aprobarea Guvernului”, informează Executivul.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că a avut miercuri seară o discuţie cu prim-ministrul Victor Ponta în care au decis de comun acord să retragă proiectul de pe site-ul ministerului şi să mai existe o întâlnire cu sindicatele, care să-şi exprime public poziţia cu privire la acest proiect.

„Am rugat pe colegii de la compartimentul de dialog social să avem o nouă discuţie cu sindicatele, eu vreau să mă întâlnesc cu ele şi apoi să trimită un comunicat din care să reiasă că nu există niciun dubiu cu privire la aşteptările sindicatelor. Aseară am căzut de acord cu primul ministru să retragem documentul de pe site, să reluăm discuţiile cu sindicatele, apoi îl vom repune pe site pentru dezbatere generală”, a spus Vosganian.

Întrebat de ce Guvernul a transmis un comunicat în care precizează că nu susţine proiectul, Vosganian a spus că este normal ca Guvernul să spună că nu-l susţine întrucât premierul nu a intrat în posesia acestui proiect şi, ca atare, nu-l poate susţine.

„Şi eu aş fi făcut la fel în locul primului ministru, dacă nu vedeam un proiect în cadrul ministerului pe care îl conduc nu puteam să-l susţin până când nu-l vedeam”, a arătat Vosganian. El a precizat că are o relaţie bună cu premierul, bazată pe respect şi încredere, relaţie care nu va fi deteriorată de astfel de incidente.

El a subliniat că nu putea să prezinte premierului proiectul înainte să discute cu sindicatele şi că normal era să se întâmple invers.

Întrebat de jurnalişti dacă a identificat persoanele care au avansat un asemenea document fără aprobarea Guvernului, aşa cum se solicită în comunicatul transmis de Executiv, Vosganian a spus că aceasta este o chestiune pe care o vor rezolva în interiorul Guvernului şi se va stabili dacă persoanele respective au încălcat sau nu regulamentul.

„Vom vedea care este fapta, dacă ea există, şi vom comunica şi Guvernului dacă acestea (persoanele – n.r.) sunt în afara regulamentului. (…) Primul ministru, pe bună dreptate, a solicitat o lămurire cu privire la derularea procesului interior. Această informare este făcută, va fi transmisă şi este o chestiune de procedură internă în cadrul Guvernului. Dacă ea va duce la responsabilităţi care necesită desfacerea contractului de muncă a unei persoane, o vom face”, a precizat ministrul Economiei.

Concedierea unei persoane trebuie tratată cu atenţie, mai ales în actualele condiţii economice, potrivit acestuia.

„A lua o bucată de pâine din faţa unui om nu e o decizie uşoară, mai ales ca azi se găseşte un loc de muncă foarte greu. De aceea pentru a stabili o responsabilitate care să ducă la desfacerea unui contract de muncă nu cred că răspunsul trebuie să fie dat cu atâta uşurinţă, numai pentru a oferi capul lui Moţoc cuiva”, a mai declarat ministrul de resort.

Miercuri, la Guvern, Vosganian a spus că este autorizat să declare doar că Executivul prelungeşte o serie de termene şi nu va efectua „disponibilizări ample” de personal în companii de stat, dar a precizat că din 1990 nu a existat vreun an fără concedieri şi nu vrea să se creadă că anul 2013 „va fi diferit”.

El a arătat că proiectul pregătit prelungeşte o serie de termene aprobate în 2006 şi extinse ulterior, în 2009, pentru protecţia socială a angajaţilor disponibilizaţi. Ministrul a amintit în acelaşi timp că fiecare caz de restructurare va presupune o hotărâre de guvern.

Întrebat de jurnalişti de ce, din punct de vedere logic, de ce era nevoie de o astfel de ordonanţă de urgenţă dacă Guvernul nu are de gând să concedieze angajaţi din companiile de stat, ministrul a afirmat, la Guvern: „Dacă eu vin în faţa dumneavoastră, având un patrimoniu salarial de sute de mii de persoane, să vă spun că nu dorim să concediem pe nimeni până în 2018, m-aţi crede ? Dacă eu am să vă răspund că nu am de gând, din punct de vedere logic m-aţi crede ? Eu spun că viaţa economică este într-o continuă evoluţie şi că avem câteva exemple concrete, care ţin de restructurarea domeniului minier, unde există câteva mine care urmează să disponibilizeze”.

Întrebat de ce expresia din textul ordonanţei este, la modul categoric, „angajaţii ce urmează să fie disponibilizaţi” şi nu „care pot fi disponibilizaţi”, Vosganian a spus că el crede că într-un text de lege care se respectă „indicativul prezent” este formula cea mai lămuritoare în a preciza limitele unui act normativ.

„Nu aş vrea să se creadă din faptul că acest text spune «persoanele care vor fi disponibilizate» că toate persoanele care lucrează în acest domeniu simt asupra lor pericolul disponibilizării”, a adăugat miercuri Vosganian.

El a precizat că tot ce poate spune acum, fiind autorizat în acest sens, este să declare că Guvernul nu are în vedere în acest moment disponibilizările ample de personal „sugerate de presă”.

Ministrul a adăugat însă că cele 15 companii din anexa ordonanţei sunt implicate într-un proces de restructurare care, în unele cazuri, va conduce la disponibilizări.

Întrebat de jurnalişti care este urgenţa pentru care Guvernul aprobă sistemul de protecţie socială prin ordonanţă de urgenţă, ministrul a răspuns doar că termenul de valabilitate a acestui sistem a expirat.

„Eu nu am spus că nu concediem pe nimeni, tot aşa cum nu am spus că facem concedieri masive. În orice domeniu de activitate există intrări şi ieşiri. Câtă vreme în acest moment nu există iniţiată nicio hotărâre de guvern pentru disponibilizări, eu nu sunt autorizat să spun că vor fi disponibilizări”, a spus Vosganian.

Întrebat dacă există posibilitatea ca aceste concedieri să fie efectuate până la sfârşitul acestui an, Vosganian a răspuns: „Nu cred că a existat vreun an, din 1990 încoace, să nu existe şi disponibilizări în sectorul de stat. Nu aş vrea să credeţi că anul acesta va fi diferit, dimpotrivă. Pentru a nu fi diferit şi a exista protecţie în cazul disponibilizărilor, am dat această ordonanţă de urgenţă”.

Întrebat de asemenea de ce premierul Victor Ponta a declarat că nu are cunoştinţă de un astfel de proiect de ordonanţă, care ulterior a fost postat chiar pe site-ul ministerului de resort, Vosganian a spus că textul era unul de dezbatere, nu a „ieşit” din Ministerul Economiei şi nu a fost transmis spre avizare celorlalte ministere, astfel că urma să fie depus pe masa premierului după ce şi ceilalţi iniţiatori îşi exprimau acceptul. El a arătat totodată că a fost contactat de Ponta după ce informaţia a fost publicată.

Sistemul de protecţie socială a angajaţilor din companii de stat incluse într-un proces de restructurare a fost reglementat în 2006 şi extins ulterior, în 2009, dar nu fără motiv, ci deoarece Guvernul a pregătit atunci o nouă listă de concedieri, iar pentru acordarea plăţilor compensatorii era nevoie de un cadrul legal. În proiectul de ordonanţă de urgenţă al Cabinetului actual este prevăzut în mod clar că prin hotărâre a Guvernului vor fi stabilite societăţile care pot efectua concedieri colective şi numărul de salariaţi „ce urmează să fie disponibilizaţi”.

În nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă se arată că prin Strategia energetică a României pentru perioada 2007-2020 şi acordurile de înţelegere cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeanã din anul 2011- 2012, Guvernul s-a obligat să rezolve deficienţele constatate la unele întreprinderi de stat prin măsuri care să conducă la restructurarea economico-financiară a acestora şi la eliminarea pierderilor şi eficientizarea pe termen lung a activităţii, în baza cărora se derulează sau se vor derula programe de restructurare a companiilor de stat aflate sub autoritatea Ministerului Economiei.

„Analizele economico-financiare efectuate la nivelul fiecărei companii/societăţi naţionale şi societăţi comerciale din industria miniera, rezultat al reevaluării fiecărei strategii de dezvoltare, au conturat perimetrele miniere de perspectivă, precum şi cele ce urmează a fi închise. Drept urmare, fiecare operator economic va întocmi un program de restructurare prin care va stabili numărul de salariaţi ce urmează a fi disponibilizaţi în perioada 2013-2018 şi care vor beneficia de prevederile Ordonanţei de urgenţă privind protecţia socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective. Scopul prezentei ordonanţe de urgenţă constă în reorganizarea activităţii societăţilor comerciale şi, de asemenea, a unui preţ competitiv al energiei electrice şi termice, care presupune disponibilizarea unui număr de salariaţi care vor beneficia de prevederile sale”, se arată în document.

Ministerul Economiei a prezentat public proiectul de ordonanţă care prevede începerea unui program de concediere în companii de stat din sectorul energetic, program care va fi aplicat din acest an şi până în 2018,eliminând SN Cărbunelui Ploieşti de pe lista unităţilor care vor efectua disponiblizări.

Lista prezentată miercuri după-amiaza de minister conţine 15 companii care au/vor avea programe de restructurare sau reorganizare aprobate până în anul 2018, fără ca Societatea Naţională a Cărbunelui Ploieşti să mai figureze pe listă.

Miercuri dimineaţa, agenţia MEDIAFAX a anunţat că Guvernul va începe un program de concediere de angajaţi din 16 companii din sectorul energetic, în baza unor proiecte de restructurare şi reorganizare care vor fi aplicate în intervalul 2013-2018, salariaţii concediaţi urmând să beneficieze de plăţi compensatorii şi venit lunar de completare. Pe listă apărea şi SN Cărbunelui Ploieşti, cu filialele sale.

Pe aceeaşi listă apar în continuare Complexul Energetic Hunedoara, Societatea Naţională de Închidere Conservare Mine Valea Jiului, Compania Naţională a Uraniului, Complexul Energetic Oltenia, Societatea Naţională a Sării, Societatea Naţională a Huilei Petroşani, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta-Turnu Severin, Compania Natională a Cuprului, Aurului şi Fierului Minvest Deva, cu filialele sale, Cuprumin Abrud, Băiţa Ştei, Termoelectrica, Electrocentrale Grup, Electrocentrale Galaţi, Electrocentrale Bucureşti, Electrica, cu filialele sale, şi Transelectrica, de asemenea cu filialele sale.

În document este introdusă şi o listă a companiilor care pot angaja salariaţi concediaţi colectiv, dar numai la activităţi de conservare, închidere, ecologizare şi monitorizare postînchidere a minelor. Pe această listă figurează Minvest Deva, Societatea Naţională de Închidere Mine Valea Jiului, Remin Baia Mare, cu filialele sale, Compania Naţională a Uraniului Bucureşti, Societatea Naţională a Cărbunelui Ploieşti, cu filialele sale, Complexul Energetic Oltenia, Societatea Naţională a Sării Bucureşti, Cuprun Min Abrud, Băiţa Ştei.

Persoanele concediate vor primi indemnizaţie de şomaj, venit lunar de completare şi plăţi compensatorii acordate în conformitate cu prevederile contractelor de muncă aplicabile la nivelul fiecărei societăţi. Venitul lunar de completare se stabileşte odată cu indemnizaţia de şomaj şi este egal cu diferenţa dintre salariul individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul Naţional de Statistică, şi nivelul indemnizaţiei de şomaj.

Pot beneficia de plăţi compensatorii numai persoanele care au încheiat contracte individuale de muncă pe durata nedeterminată cu cel puţin 36 luni înainte de data concedierii. Beneficiază de protecţie socială şi persoanele care au fost preluate prin protocol de alte societăţi dacă au încheiat contracte individuale de muncă pe durata nedeterminată cu societăţile de la care au fost preluate, în perioada prevăzută, şi cele care au fost preluate de societăţile rezultate în urma divizării sau a altor forme de reorganizare a societăţilor, dar din nou dacă au încheiat contracte individuale de muncă pe durata nedeterminată cu societăţile supuse divizării sau altor forme de reorganizare în perioada prevăzută.

Nu pot beneficia persoanele care au mai primit plăţi compensatorii acordate urmare a unui plan de concediere colectivă, indiferent de actul normativ prin care a fost reglementată concedierea colectivă.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri dimineaţa, că restructurarea companiilor de stat, ca şi a celor private, este întotodeauna necesară pentru a se adapta pieţei şi situaţiei financiare, dar procedurile, existente în toată Europa, nu încep de mâîne-poimâine şi a precizat că vor rămâne şi societăţi subvenţionate.

El a răspuns astfel la solicitarea presei de a comenta informaţia MEDIAFAX conform căreia Guvernul va începe un program de concediere de angajaţi din 16 companii din sectorul energetic.

„Unde aţi văzut ştirea asta ? Nu este niciun proiect de ordonanţă de urgenţă pe ordinea de zi. Eu nu am văzut documentul. Nu cunosc acest lucru şi o să-i întreb pe miniştri. Am văzut şi eu ştirea, este vorba până în 2018. Nu a fost prezentată în Guvern o asemenea strategie. Eu cred mai degrabă că este o ştire aşa, să mai bage nişte panică”, a spus Ponta.

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...