Conform unui comunicat remis marţi AGERPRES, rezultatele financiare obţinute în primele şase luni ale acestui an de Romaero, IOR SA, Uzina Mecanică Orăştie SA, Şantierul Naval Mangalia SA şi şapte filiale ale CN Romarm SA (Uzina Mecanica SADU SA, Uzina Mecanica Cugir SA, Uzina Mecanică Mija SA, Carfil SA, Tohan SA, Electromecanica Ploieşti SA şi Arsenal Reşiţa SA) au fost analizate în perioada 17-21 august 2015, la sediul Ministerului Economiei.
‘Cele mai multe dintre societăţile analizate au înregistrat creşteri ale cifrei de afaceri, volumului producţiei, exportului, precum şi ale profitului operaţional. Operatorii economici se confruntă, în continuare, cu probleme legate de existenţa unor active substanţiale care nu mai au legătură cu activitatea de producţie şi care induc costuri, tehnologii care nu au mai fost modernizate, lipsa comenzilor de pe piaţa internă, îmbătrânirea forţei de muncă, dependenţa de importuri de materii prime şi altele’, se menţionează în comunicat.
Reprezentanţii Ministerului Economiei semnalează că sunt şi societăţi care, din cauza schimbării profilului cerinţelor interne, precum şi a paradigmei de organizare şi funcţionare a industriei de apărare, nu mai pot realiza produsele cerute de forţele SNAOPSN (Sistemul Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională).
La activitatea de analiză şi bilanţ condusă de secretarul de stat coordonator al sectorului, Sorin Encuţescu, au participat directorul general adjunct al Departamentului industria de apărare din cadrul MECT, Ruxandra Anghel, reprezentanţi ai Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, echipele de conducere ale operatorilor economici şi reprezentanţi ai sindicatelor acestora.
De asemenea, la analiza activităţii filialelor CN Romarm S.A, compania naţională a fost şi ea reprezentată la nivel de director comercial, economic etc.
Analiza rezultatelor financiare ale companiilor din subordinea MECT va continua şi în săptămâna 24-28 august 2015.