‘Guvernanţa corporativă este o preocupare majoră a Guvernului Cioloş. Reducerea corupţiei este un subiect de interes pentru noi. Transparenţa este foarte importantă atunci când vorbim de creşterea valorii unei companii. Până în prezent, au fost analizate 114 companii de stat relevante, cu importanţă în economie, dintre care 56 din portofoliul Ministerului Economiei. În prima etapă vorbim de 25 de companii programate pentru a intra în programul de implementare a OUG 109, care a fost revizuită, aprobată în Guvern şi acum este în Parlament. La Ministerul Economiei avem 13 companii în care se va implementa OUG 109 până la sfârşitul lunii iunie, dar mai avem alte 10 companii în care se vor aplica principiile de guvernanţă corporativă’, a spus Sorana Baciu.
Proiectul State Owned Companies – Preventing Corruption and State Capture îşi propune să studieze factorii şi nivelul de corupţie în companiile cu acţionariat de stat, precum şi dimensiunea fenomenelor de tipul ‘state capture’ în Uniunea Europeana (studii de caz România, Bulgaria, Cehia şi Italia)
‘Ceea ce începem acum trebuie continuat. Ministerul Economiei a elaborat documentul ‘Principiile de guvernanţă corporativă în întreprinderile de stat’, un model de guvernanţă corporativă, transparenţă şi profesionalism, care va fi discutat mâine în dezbatere publică. Aplicarea consecventă a principiilor de guvernanţă corporativă, aşa cum sunt ele prevăzute în ordonanţă, va conduce la transferarea responsabilităţii economice la executivul companiei şi, în final, la îmbunătăţirea performanţei companiilor aflate în portofoliul statului. Companiile de stat trebuie să aibă la rândul lor un cod de etică, la care trebuie să adere toţi reprezentanţii, inclusiv Consiliul de Administraţie’, a spus Baciu.
Consorţiul de proiect şi-a propus stabilirea unui set de indicatori comuni care să permită analiza strategică şi comparativă a clientelismului şi a corupţiei în aceste companii. În cadrul proiectului vor fi studiate alocările de fonduri din surse publice şi europene, măsuri de prevenire a corupţiei şi conflictelor de interese existente la nivel naţional, dar şi la nivelul unor companii cheie pentru economiile statelor membre UE.
În România, această cercetare este relevantă şi în contextul noii strategii naţionale anticorupţie, care urmăreşte îmbunătăţirea poziţiei României în ceea ce priveşte supravegherea companiilor cu capital majoritar de stat şi a garanţiilor privind prevenirea conflictelor de interese, precum şi introducerea criteriilor de integritate în evaluarea performanţei managerilor companiilor de stat.
Consorţiul care derulează acest proiect este format din Centrul Român de Politici Europene şi Freedom House România, Asociaţia Expert Forum, Amapola Progetii (Italia), Risk Monitor (Bulgaria) şi Candole Partners (Republica Ceha).
Proiectul ‘State-Owned Companies – Preventing Corruption and State Capture’ este finanţat în cadrul programului Economic and Financial Crime, Corruption, Environmental Crime al DG Migration and Home Affairs al Comisiei Europene şi cofinanţat de Open Society Foundation.