„Reforma armonizează schimbările apărute pe piaţa turismului, fiind axată pe doi piloni importanţi: delimitarea sferei de activitate şi de exercitare a acestei ocupaţii, precum şi stabilirea criteriilor şi condiţiilor pentru eliberarea ecusonului. Ordinul pentru aprobarea normelor metodologice menţionate a fost publicat miercuri, 09 august a.c., în Monitorul Oficial”, se precizeaxă în comunicatul MEAT.
În ceea ce priveşte delimitarea sferei de activitate, ghizii de turism sunt împărţiţi în trei categorii: ghidul de turism local, care oferă asistenţă turiştilor români pe teritoriul ţării noastre, ghidul de turism naţional, responsabil cu îndrumarea turiştilor străini în România şi a celor români în străinătate şi ghidul de turism specializat pentru diverse activităţi turistice, precum animaţie, drumeţii montane, habitat natural, turism ecvestru şi peşteri amenajate, cu posibilitatea dezvoltării altor specializări în conformitate cu standardele ocupaţionale.
Potrivit sursei citate, cadrul legislativ actualizat le oferă persoanelor fizice posibilitatea de a urma cursuri de formare profesională pentru activitatea de ghid de turism, fapt ce va contribui semnificativ la creşterea cantitativă şi calitativă a ofertei şi la menţinerea unui standard ridicat pentru serviciile specifice. Programele de formare de tip calificare/specializare/perfecţionare vor fi, astfel, reluate de furnizorii autorizaţi, după ce acestea au fost temporar întrerupte, ca urmare a modificărilor apărute la nivel de studii.
Actul normativ armonizează, totodată, legislaţia românească cu cea europeană, fiind respectate recomandările Comisiei Europene privind recunoaşterea calificării profesionale a ghizilor de turism şi oferirea temporară sau ocazională a serviciilor de ghid de turism în România pentru persoanele din statele membre UE/SEE/Confederaţia Elveţiană. Astfel, ghizii care însoţesc grupuri de turişti pe teritoriul României, fără a oferi servicii specifice la obiectivele turistice, trebuie să notifice Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului cu cel puţin 60 de zile înainte de prestarea serviciului temporar sau ocazional.
Mai mult, a fost introdusă în legislaţie obligativitatea actualizării atestatelor şi ecusoanelor de ghid o dată la 5 ani, fiind menţionată procedura de prelungire a acestora şi documentaţia ce trebuie depusă în acest sens. Această măsură este necesară pentru a deţine o evidenţă reală a ghizilor de turism care practică această profesie, fiind şi o consecinţă a faptului că a fost eliminată limita superioară de vârstă.
MEAT informează că până în prezent, această activitate se desfăşura în baza Hotărârii Guvernului nr. 305/2001, cu modificările şi completările ulterioare şi a Ordinului Ministrului Transportului, Comerţului şi Turismului nr. 673/2004 pentru aprobarea normelor metodologice privind condiţiile şi criteriile pentru selecţionarea, şcolarizarea, atestarea şi utilizarea ghizilor de turism.