“Hidroelectrica se va decupla de la mecanismele de naţionalizare a costurilor şi privatizare a profiturilor care s-au manifestat în activitatea sa”, se arată într-un comunicat primit din partea Ministerului Economiei intitulat generic „premise şi principii ale reorganizării judiciare”. Indirect, oficialii din Economie se referă la anularea sau negocierea contractelor bilaterale cu traderii de energie cunoscuţi drept „băieţi deştepţi”. Nimic altceva nu se schimbă: nu se vând active, nu scade capacitatea de producţie, nu se dau oameni afară, nu se vinde Hidroelectrica, nu se denunţă niciun contract de credit.
Potrivit celor de la Economie, odată cu reorganizarea judiciară, Hidroelectrica va ajuta, în mod real, economia României prin stimularea creşterii producţiei industriale care va permite un preţ al energiei adaptat la puterea de cumpărare a românilor.
În comunicatul MECMA se prezintă şi situaţia dezastruoasă în care se află Hidroelectrica din punct de vedere al indicatorilor finanicari şi care au făcut necesară intrarea în insolvenţă. Astfel, Hidroelectrica a înregistrat anul trecut doar un profit de 1 milion de euro la afaceri de 700 de milioane de euro, fluxul de numerar pe anul trecut a fost negativ cu un deficit de 150 de milioane de euro. Fluxul de numerar estimat pentru anul acesta este, de asemenea, negativ cu un deficit de 700 de milioane de euro iar datoriile scadente la sfârşitul acestui an ating circa 600 de milioane de euro. Toate acestea sunt puse pe seama management-ului defectuos de care a avut parte Hidroelectrica şi acelor contracte cu băieţii deştepţi. Printre aceştia se numără nume sonore precum Alro Slatina, Energy Holding, Buzzmann Industries sau Alpiq.