Ministerul Economiei intenţionează să aprobe Strategia minieră 2015-2030 până în martie

Aprobarea Strategiei miniere 2015-2030, promovarea relaţiilor comerciale externe, creşterea volumului de investiţii străine şi întocmirea Planului de Dezvoltare Economică pe termen mediu şi lung a României se află printre principalele obiective pe care Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri şi le-a propus pentru anul 2016, conform listei de priorităţi strategice ale instituţiei, publicate vineri pe site-ul Guvernului, potrivit Agerpres.
Economica.net - vin, 15 ian. 2016, 19:51
Ministerul Economiei intenţionează să aprobe Strategia minieră 2015-2030 până în martie

În acest sens, Ministerul Economiei îşi propune crearea unui organism /autoritate pentru promovarea Investiţiilor şi Relaţiilor Comerciale Externe, respectiv Agenţia pentru promovarea comerţului şi investiţiilor, până în luna iulie 2016, bugetul alocat fiind de 43,3 milioane de lei, în timp ce până în luna iunie vrea să eficientizeze gestionarea participaţiilor deţinute de stat prin reorganizarea DPAPS şi a AAAS.

De asemenea, până în aprilie 2016, se doreşte identificarea unor sectoare de business prioritare pentru finanţarea iniţiativelor antreprenoriale: industrii creative (inovatie, IT&C), turism, agricultură şi cercetare-dezvoltare, sumele alocate în acest sens fiind de 159,49 milioane de lei.

Septembrie 2016 este termenul până la care Ministerul Economiei intenţionează să dezvolte un proiect/organism/fond de investiţii în parteneriat public-privat care să capitalizeze potenţialul românilor din afara graniţelor astfel încât aceştia să devină agenţi economici sau investitori pe plan local.

Elaborarea unui Plan de Dezvoltare Economică pe Termen Mediu şi Lung a României dar şi crearea mecanismelor de implementare a planului de dezvoltare economică vor fi finalizate, conform documentului menţionat, până în octombrie 2016.

Alte obiective strategice vizează redefinirea dimensiunii economice a diplomaţiei româneşti prin reorganizarea reţelei de ataşaţi economici, termenul stabilit fiind iulie 2016.

În industria minieră, Ministerul Economiei intenţionează să aprobe Strategia minieră 2015-2030, aflată în dezbatere publică, până în martie 2016, alocând circa 80 de milioane de lei pentru creşterea gradului de transparenţă şi eficienţă a modului de alocare a resurselor financiare dedicate activităţilor de conservare, închidere subterană şi ecologizare a exploatărilor miniere.

În industria de apărare, Ministerul Economiei alocă 40,57 milioane de lei pentru analiza capacităţilor de producţie din industria specială şi reorganizarea agenţilor economici funcţie de nevoile de înzestrare şi cerinţele pieţei de profil şi 17,19 milioane de lei pentru demararea investiţiilor pentru retehnologizarea fabricilor în baza OUG nr. 51/2015 privind unele măsuri pentru realizarea de investiţii la operatorii economici din industria de apărare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Termenul prevăzut pentru finalizarea acestor obiective este iunie 2016.

De asemenea, Ministerul Economiei are ca obiectiv până în luna octombrie 2016 stabilirea unui plan pe 10 ani de participare a industriei naţionale de apărare la înzestrarea armatei.

În sectorul IMM-urilor, iunie 2016 este termenul până la care Ministerul Economiei şi-a propus să clarifice mecanismele de elaborare, coordonare şi punere în aplicare a politicilor în domeniul antreprenoriatului şi IMM-urilor, iar până în septembrie 2016 să stimuleze apariţia şi dezvoltarea fondurilor de Venture Capital.

Crearea unui Consiliu Consultativ de tip ‘reţea’ format din ambasadori ai antreprenoriatului cooptaţi din mediul de
business (antreprenoriat şi multinaţionale) care să dialogheze constant cu instituţiile statului are ca termen de finalizare luna octombrie 2016.

În domeniul turismului, Ministerul Economiei vrea să elaboreze până în septembrie 2016 strategia de marketing a României, pe principalele forme de turism, destinaţii macroregionale şi să identifice şi să atragă surse de finanţare a turismului.

În iunie 2016, Ministerul preconizează că va finaliza înfiinţarea Consiliului Naţional pentru Competitivitate conform H.G. 775/2015 privind Strategia Naţională pentru Competitivitate.

Pe plan legislativ, Ministerul Economiei intenţionează să promoveze proiectul Legii Industriei de Apărare (martie 2016), proiectul Legii Minelor (octombrie 2016), finalizarea şi promovarea spre adoptare a proiectului Legii Turismului (septembrie 2016) şi adoptarea unor acte normative în domeniul protecţiei consumatorilor (octombrie 2016).

Te-ar mai putea interesa și
Revolut pregătește primul său card de salariu. Când se lansează și ce avantaje vor avea clienții?
Revolut pregătește primul său card de salariu. Când se lansează și ce avantaje vor avea clienții?
După ce a anunțat că-și va deschide sucursală bancară în România, Revolut, cu peste 4 milioane de clienți locali, pregătește și primul său produs produs clasic, au arătat, pentru......
Antoanela Comșa, Meta Estate: În România nu există poliță de asigurare a avansului. Am încercat în trecut, însă niciun asigurător nu a vrut
Antoanela Comșa, Meta Estate: În România nu există poliță de asigurare a avansului. Am încercat în trecut, însă ...
Parlamentarii PSD au venit, la două zile de la publicarea anchetei Recorder despre cazul Nordis, cu un articol de lege care ...
Magistrala 4 de metrou: Construcții Erbașu, Gulermak și Dogus au depus oferte pentru tronsonul Gara de Nord – Gara Progresul
Magistrala 4 de metrou: Construcții Erbașu, Gulermak și Dogus au depus oferte pentru tronsonul Gara de Nord – Gara ...
Cei trei ofertanți la licitația pentru construirea tronsonului Gara de Nord - Gara Progresul din Magistrala 4 de metrou ...
Nuclearelectrica anunță oprirea controlată a Unității 1 de la CNE Cernavodă
Nuclearelectrica anunță oprirea controlată a Unității 1 de la CNE Cernavodă
SN Nuclearelectrica S.A. anunță că Unitatea 1 a CNE Cernavodă va fi oprită controlat în seara zilei de 10.10.2024.