„Am promovat, aşa cum am promis, Memorandumul pentru repartizarea a 50% din profitul Cupru Min, o derogare solicitată chiar de conducerea companiei pentru a asigura societăţii sursă proprie de finanţare a investiţiilor şi de susţinere a producţiei”, a declarat ministrul Economiei, Florin Spătaru, într-un comunicat transmis de ministerul de resort.
Prin promovarea Memorandumului a fost aprobată o derogare de la OG nr. 64/2001 actualizată care prevede ca societăţile şi companiile cu capital majoritar sau integral de stat să verse 90% din profitul pe 2021 la bugetul de stat. Prin prezentul act normativ, Guvernul a aprobat ca Societatea Cupru Min SA să verse un procent mai mic de 90%, dar nu mai puţin de 50% din profitul companiei către bugetul de stat.
Planul de management al Cupru Min prevede o serie de proiecte de investiţii, precum lucrări de supraînălţare baraj iaz decantare Valea Şesei de la cota 705 mdM la cota 710 mdM, proiectarea, achiziţia, montajul şi punerea în funcţiune a unei linii noi de flotaţie care să prelucreze o cantitate de cca 500-600 t/h, cu o eficienţă tehnologică de minim 82% şi achiziţie de utilaje de mare capacitate pentru exploatarea carierei de cupru.
„Am declarat în nenumărate rânduri că România trebuie să valorifice resursele naturale pe care le deţine, iar cuprul este una dintre acestea. Prin derogarea aprobată astăzi avem şansa să facem investiţiile necesare, astfel încât Cupru Min să poată să-şi optimizeze procesele de producţie şi să obţină un concentrat de cupru de calitate superioară. De asemenea, îmi doresc ca în viitorul apropriat să putem produce cupru în România”, a concluzionat Florin Spătaru, ministrul economiei.