În prezent, Ministerul Economiei are 56 de societăţi în subordine sau în coordonare.
Astfel, managementul privat va fi introdus, în primul semetru din acest an, la companiile Plafar, Societatea Naţională a Sării (Salrom), Societatea Naţională a Apelor Minerale (SNAM), Cuprumin, Şantierul Naval 2 Mai, CNCIR SA, Compania de Investiţii pentru Turism, Iprochim, ICEM, Neptun Olimp, IOR, Conversmin şi Smart SA (filială a Transelectrica).
În a doua jumătate a acestui an, Ministerul Economiei va numi manageri privaţi la societăţile Băiţa, Romarm, Fabrica de arme Cugir, Arsenal Reşiţa, Pirochim Victoria, Uzina Mecanică Cugir, Şantierul Naval Mangalia, IAR, Romaero şi Avioane Craiova.
Potrivit ministerului, doar companiile Transelectrica, Teletrans (filială a Transelectrica) şi Transgaz au, în prezent, management profesionist selectat şi numit pe baza Ordonanţei de Urgenţă 109/2011.
În decembrie 2012, Ministerul Economiei a semnat un acord cadru cu patru asocieri de firme de recrutare pentru selectarea de manageri profesionişti pentru companiile din subordine.
Însă acordul nu a fost folosit decât în mică măsură, pentru că ministerul a continuat să numească şefi la multe din companiile din subordine în mod direct, fără selecţie prealabilă.
În 16 martie 2016, Ministerul Economiei a semnat un contract pentru selectarea unor membri în consiliile de administraţie sau de supraveghere ale companiilor Plafar, Salrom, Cuprumin, Societatea Naţională a Apelor Minerale şi Transelectrica.