Absolvenţii de liceu ar putea avea dreptul să susţină din nou bacalaureatul dacă vor să-şi mărească media. Propunerea – respinsă ferm de Ministerul Educaţiei

Mai mulţi parlamentari USR vor să acorde absolventului de liceu care a promovat examenul de bacalaureat dreptul să susţină din nou examenul, în cadrul unei sesiuni viitoare, la materia, materiile la care vrea să-şi mărească nota. Dacă absolventul de liceu obţine medie mai mare în a doua sesiune a examenului, parlamentarii propun să-i fie anulată prima diplomă de bacalaureat şi să-i fie emisă una nouă, cu media mărită, reiese din propunerea legislativă consultată de Economica.net. Ministerul Educaţiei critică dur aceste propuneri care ar conduce la afectarea securităţii circuitului civil, la probleme majore în învâţământul superior şi la afectare bugetară.
Cristina Şomănescu - lun, 22 iul. 2024, 22:16
Absolvenţii de liceu ar putea avea dreptul să susţină din nou bacalaureatul dacă vor să-şi mărească media. Propunerea - respinsă ferm de Ministerul Educaţiei

Context

Mai mulţi parlamentari USR au scris o propunere legislativă pentru modificarea Legii învăţământului superior nr. 198 din 2023, care le permite absolvenţilor de liceu să-şi mărească notele obţinute la examenul de Bacalaureat în sesiuni viitoare ale acestui examen.

Iată in extenso ce prevede propunerea de modificare a legii învăţământului superior:

Absolvenţii de liceu care au promovat examenul de bacalaureat şi care vor să-şi mărească nota obţinută la cel puţin una dintre probe se pot prezenta, la cerere, la a doua examinare în cadrul unei sesiuni de bacalaureat viitoare.
Rezultatul reexaminării nu poate conduce la scăderea notei obţinute la prima sesiune a examenului.
În urma reexaminării pentru mărirea notei, rezultatul se modifică doar dacă nota obţinută este mai mare decât cea obţinută la prima examinare.
Dacă rezultatul reexaminării conduce la creşterea notei obţinute în prima sesiune a examenului, atunci absolventului de liceu i se eliberează o nouă diplomă de bacalaureat cu nota obţinută în cadrul reexaminării, se arată în proiectul de lege consultat de Economica.net.

De ce sunt importante aceste modificări, în accepţiunea iniţiatorilor propunerii legislative:

Parcursul profesional al absolvenţilor de liceu e determinat, de multe ori, de cele trei zile de probe din timpul examenului de bacalaureat, fiindu-le a priori blocat accesul în anumite instituţii de învăţământ superior, unde admiterea se face exclusiv pe bază de dosar, spun parlamentarii care au scris propunerea antemenţionată.

Viziunea asupra bacalaureatului pune un verdict asupra valorii absolvenţilor de liceu, bazându-se pe un singur examen, cu o singură ocazie de susţinere. Parlamentarii USR dau exemplu SUA, unde examenul SAT, care permite accesul la învăţământul superior, poate fi susţinut de mai multe ori, chiar înainte de finalizarea studiilor liceale.

Schimbările propuse de parlamentari ar afecta securitatea circuitului civil, susţine Ministerul Educaţiei care le dezaprobă ferm.

Efectele juridice ale acestei măsuri sunt imposibil de cuantificat, putând conduce chiar la afectarea securităţii circuitului civil prin afectarea unor raporturi juridice care au avut loc deja, răspunde Ministerul Educaţiei la o interpelare a unui parlamentar PSD, consultată de Economica.net.

O diplomă de bacalaureat care a intrat în circuitul civil produce efecte juridice. Acest act administrativ (diploma) poate fi revocat dacă nu a fost comunicat titularului sau poate fi anulat de instanţa de contencios administrativ dacă a fost comunicat titularului. Nu poate fi emisă o altă diplomă de bacalaureat care să producă efecte juridice retroactiv. Prima diplomă de bacalaureat nu poate fi anulată decât pentru vicii în emiterea ei, explică Ministerul Educaţiei în răspunsul consultat de Economica.net.

Efectele anulării actului administrativ (a diplomei de bacalaureat în cazul analizat) se produc nu numai pentru viitor, ci şi pentru trecut, din momentul emiterii actului respectiv. Actul de anulare a unei diplome desfiinţează efectele juridice ale acestei diplome, considerându-se că nici nu a existat, explică Ministerul Educaţiei.

Aceasta înseamnă anularea în lanţ a tuturor actelor emise în temeiul diplomei de bacalaureat.

Anularea diplomei de bacalaureat produce efecte pentru absolventul de liceu care îşi continuă studiile în învăţământul postliceal, universitar, precum şi la angajare.

Ministerul de resort explică repercusiunile măsurilor propuse de parlamentari în cazul oficializării lor: absolventul de liceu intră la facultate pe bază de dosar, pe locuri cu taxă. În anul următorul, susţine din nou examenul de bacalaureat, obţine o medie mai mare decât cea iniţială, care i-ar fi permis să intre pe locuri bugetate (n. red. în anul în care a susţinut admiterea) la facultatea la care e student. Instanţa dispune anularea primei diplome de bacalaureat, proces care poate dura în jur de trei ani, iar apoi se emite diplomă nouă de bacalaureat cu o medie mare decât cea obţinută iniţial. Cu această diplomă, studentul poate să ceară restituirea taxelor de studii, întrucât noua medie îi permite acces la locurile bugetate, judecând după clasamentul mediilor din anul în care a susţinut admitere la facultate. Toate acestea ar conduce la probleme majore în învâţământul superior şi la afectare bugetară, pentru că aceste cazuri nu vor fi singulare, reiese din răspunsul Ministerului Educaţiei în interpelarea consultată de Economica.net.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – secretar de stat
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – ...
Constructorul austriac Porr a a atins astăzi o bornă importantă pe șantierul secțiunii 4 Tigveni - Curtea de Argeș a A1 Sibiu - Pitești, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi,......
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Parcul Grozăvești a intrat în linie drepată, a scris pe pagina sa de facebook primarul sectorului 6 al Capitalei, Ciprian ...
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă IKEA, Animax și Tedi
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă ...
Centrul comercial Supernova Constanța anunță extinderea portofoliului prin deschiderea unor noi magazine, cu scopul de ...
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a semnat joi două contracte de finanţare prin Investiţia 4.3 şi un contract prin ...