Ministerul Energiei a lansat programul de subvenționare cu 361 mil. euro a investițiilor în centrale de cogenerare și modernizarea rețelelor de termoficare. Burduja: „scade costul de producție al agentului termic”

Ministerul Energiei a lansat astăzi apelul aferent ghidului CHP pentru accesarea a 361 milioane euro din Fondul pentru Modernizare – Programul Cheie 5: Cogenerare de Înaltă Eficiență și Modernizarea Rețelelor de Termoficare, arată instituția într-un comunicat de presă.
Mihai Nicuţ - joi, 30 mai 2024, 12:45
Ministerul Energiei a lansat programul de subvenționare cu 361 mil. euro a investițiilor în centrale de cogenerare și modernizarea rețelelor de termoficare. Burduja:

Ghidul este aferent schemei de ajutor de stat care finanțează dezvoltarea de capacități de producție pe gaz, flexibile, pentru producerea de energie electrică și termică în cogenerare de înaltă eficiență (CHP) în sectorul încălzirii centralizate.

Ghidul are ca obiectiv atingerea țintelor naționale privind modernizarea și realizarea de centrale în cogenerare de înaltă eficiență, precum și modernizarea rețelelor de termoficare și este a doua lansare după ghidul de rețele, care a fost promovat la începutul acestui an. Modernizările tehnologice vor conduce la asigurarea atingerii țintelor aferente 2030 stabilite în Green Deal.

Beneficiarii eligibili sunt  întreprinderile care produc energie electrică și termică în cogenerare în sistemul încălzirii centralizate: întreprinderi mari, mijlocii sau mici și unități administrativ-teritoriale/subdiviziuni administrativ-teritoriale.

Bugetul total alocat apelului este de 361.950.000 euro.

Valoarea ajutorului de stat: 100% din costul net suplimentar (deficitul de finanțare), care trebuie determinat comparând profitabilitatea scenariului factual cu cea a scenariului contrafactual.

Ajutoarele de stat acordate pentru proiecte care vizează investiții în sisteme de termoficare și răcire centralizată eficiente din punct de vedere energetic vor fi acordate doar în cazul în care acestea au efect stimulativ și respectă principiul demarării lucrărilor.

„Investițiile în tehnologii pentru o energie sigură și mai puțin poluantă sunt prioritățile mele enunțate chiar la preluarea mandatului. România și-a stabilit ținte curajoase în acest domeniu de decarbonare. Nu puţini au pus sub semnul întrebării capacitatea Ministerului Energiei de a pune la treabă cele 16 miliarde de euro din Fondul pentru modernizare, dar iată că ritmul susținut în care muncesc colegii mei pune banii europeni în mișcare. În urma acestor investiții, scade costul de producție al agentului termic, ceea ce se va simți direct în buzunarul cetățeanului și de asemenea, se va asigura o eficiență mai bună a furnizării de căldură și apă caldă”, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Ghidul solicitantului poate fi accesat AICI

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Aproximativ 300 de cetăţeni francezi – aşteptaţi la urne, în Bucureşti, pentru alegerile legislative din Franţa
Aproximativ 300 de cetăţeni francezi – aşteptaţi la urne, în Bucureşti, pentru alegerile legislative din Franţa
Aproximativ 300 de cetăţeni francezi sunt aşteptaţi la urne, în Bucureşti, pentru al doilea tur al alegerilor parlamentare anticipate care au loc duminică în Franţa, a informat ambasada......
Giganții mondiali ai petrolului se implică într-un proiect gigantic de LNG din Emirate
Giganții mondiali ai petrolului se implică într-un proiect gigantic de LNG din Emirate
Mari companii  petroliere nternaționale, ca Shell, BP și TotalEnergies, precum și compania japoneză Mitsui & Co, au ...
„Cofederație” africană între Burkina Faso, Mali şi Niger
„Cofederație” africană între Burkina Faso, Mali şi Niger
Regimurile militare aflate la putere în Burkina Faso, Mali şi Niger s-au unit într-o "confederaţie", în timpul primului ...
Directorul financiar al gigantului francez LVMH cere Europei să rămână unită în disputele comerciale pe care le are cu China
Directorul financiar al gigantului francez LVMH cere Europei să rămână unită în disputele comerciale pe care le are ...
Ancheta demarată de China asupra coniacului european este o reacţie la tarifele vamale suplimentare impuse de UE pentru ...