Ministerul Energiei a pregătit proiectul de lege privind listarea a 10% din Hidroelectrica
Proiectul de Hotărâre publicat în dezbatere de Ministerul Energiei va modifica astfel Hotărârea Guvernului nr. 1066/2013 pentru aprobarea strategiei de privatizare a Hidroelectrica, scrie News.ro.
Astfel, proiectul de lege arată că se va iniţia o ofertă publică primară ”de vânzare de acţiuni se va efectua prin oferirea spre subscriere a unui pachet de acţiuni nou-emise reprezentând 10% din capitalul social existent anterior majorării capitalului social”.
Nota de fundamentare mai arată totodată că ”majorarea capitalului social al societăţii se va efectua cu un pachet de acţiuni nou emise reprezentând 12,49% din capitalul social existent”.
În plus, dreptul de preferinţă de subscriere al acţionarilor privaţi existenţi ai societăţii, la preţul de vânzare al acţiunilor nou emise în cadrul ofertei publice primare de acţiuni, se va acorda asupra unui pachet de acţiuni nou emise reprezentând 2,49% din capitalul social existent, proporţional cu cota deţinută anterior majorării capitalului social, se menţionează în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
În varianta iniţială, majorarea capitalului social al societăţii urma să se facă cu un pachet de acţiuni nou-emise de 18,74% din capitalul social.
”Deşi măsurile propuse nu au un impact direct la nivel macroeconomic, prin măsurile propuse a fi adoptate în cadrul strategiei de privatizare a acestui operator economic din domeniul utilităţilor, prin majorare de capital social prin ofertă publică primară, finalizată cu tranzacţionarea actiunilor pe piaţa de capital şi mandatarea instituţiei publice implicate în acest sens, au în vedere şi consecinţele benefice la nivel macroeconomic, cu referire la stimularea interesului investitorilor pentru piaţa reglementată de capital din România”, menţionează autorii documentului.
De altfel, compania a anunţat că are avizată din această săptămână o nouă structură organizatorică ”al cărei rol este acela de accelerare a procesului de listare şi orientarea companiei către dezvoltare şi investiţii”.
La sfârşitul anului 2016, Hidroelectrica a înregistrat un profit net de 1,227 miliarde lei, raportat la o cifră de afaceri de 3,338 miliarde lei.
În primul semestru al acestui an, societatea a înregistrat un profit net de 716 milioane lei, raportat la o cifră de afaceri de 1,705 miliarde lei.
Compania are circa 3.300 de angajaţi.
Hidroelectrica este una din cele mai profitabile companii de stat şi unul din cei mai mari producători de energie din ţară. Acţionarul majoritar este Ministerul Energiei, cu 80,05% din capital, restul fiind deţinut de Fondul Proprietatea.