Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică proiectul de hotărâre privind măsurile necesare derulării activității companiilor prestatoare de proiectare și performanță energetică
Potrivit unui comunicat al instituţiei, elaborarea cadrului legal de reglementare a societăţilor de servicii energetice de tip ESCO, precum şi a modelului de contract-cadru de servicii, constituie o obligaţie a Ministerului Energiei conform dispoziţiilor Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică. Totodată, eliminarea obstacolelor din calea contractelor de performanţă energetică reprezintă o reformă asumată de România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
„Prin efectul acestui proiect, se aprobă etapele procedurii de contractare a serviciilor de proiectare şi performanţă energetică, la nivelul operatorilor industriali şi a unităţilor administrativ-teritoriale. Totodată, se constituie Comitetul de Monitorizare a Contractului de servicii de proiectare şi performanţă energetică şi monitorizarea activităţii societăţilor ESCO, în componenţa căruia sunt nominalizaţi specialişti independenţi, alături de reprezentanţi ai Ministerului Energiei. Prin aprobarea modelului-cadru de contract, ministerul asigură existenţa unui cadru unitar de reglementare privind contractele de performanţă energetică. Cel mai important element al acestor contracte este garanţia de economisire a energiei, legată de o rambursare totală a costurilor proiectului, provenite din aceste economii de energie”, se precizează în comunicat.
În context, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a arătat că alături de Ordonanţa de Urgenţă privind instrumentele financiare verzi, aflată în avizare interministerială, hotărârea de guvern publicată vineri în consultare creează cadrul-legal necesar pentru facilitarea investiţiilor în eficienţă energetică în industrie.
„Una dintre priorităţile mele principale este îndeplinirea la timp a tuturor jaloanelor şi reformelor pe care Ministerul Energiei şi le-a asumat în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Astăzi, intrăm în linie dreaptă cu îndeplinirea unui nou jalon, vital pentru economia României. Alături de Ordonanţa de Urgenţă privind instrumentele financiare verzi, aflată în avizare interministerială, hotărârea de guvern publicată astăzi în consultare creează cadrul-legal necesar pentru facilitarea investiţiilor în eficienţă energetică în industrie”, a subliniat ministrul Energiei.
Pentru realizarea formei consolidate a proiectului hotărârii de Guvern, Ministerul Energiei a derulat consultări cu reprezentanţii mediului asociativ de profil şi cu reprezentanţii mediului universitar. Până la data de 20 noiembrie, toate persoanele interesate pot contribui cu propunerii şi sugestii.