Ministerul Energiei anunţă că s-au înscris 14 candidaţi pe un loc în consiliul de supraveghere al Hidroelectrica
„Până la finalul perioadei-limită de depunere a dosarelor, 20 octombrie 2016, au aplicat un număr de 84 de candidaţi la concursul de recrutare pentru cele şase poziţii din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica”, a anunţat joi Ministerul Energiei, într-un comunicat.
Procesul de recrutare a fost lansat pe 21 septembrie 2016. Compania Transearch Internaţional SRL a fost selectată de Ministerul Energiei să asiste în acest proces de recrutare.
Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, susţine că numărul mare de candidaţi este „un semn de speranţă” şi o dovadă că în viitorul apropiat, „influenţa nefastă a unor oameni care nu au făcut altceva decât să tragă sforile este pe sfârşite”, fără a preciza la cine se referă.
„Nimic nu poate fi schimbat fără hotărârea de a te lupta cu sistemul şi cutumele lui. Ni s-a reproşat mereu că nu am schimbat oameni mai repede şi mai brutal, dar o astfel de practică ar fi fost atât ilegală, cât mai ales lipsită de profesionalismul necesar”, a afirmat Grigorescu.
Hidroelectrica este cea de-a patra companie pentru care Ministerul Energiei a asigurat concursuri de recrutare potrivit Ordonanţei de Urgenţă 109/2011, privind guvernanţa corporativă în companiilor de stat.
Până în prezent au fost selectate consilii de supraveghere sau de adminstraţie pentru Complexul Energetic Oltenia, Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie şi Oil Terminal.
Producătorul de energie este controlat de statul român, prin Ministerul Energiei, care deţine 80,06% din acţiuni, în timp ce Fondul Proprietatea are o participaţie minoritară, de 19,94%.
Hidroelectrica a înregistrat în primele nouă luni ale acestui an un profit brut de 1,13 miliarde lei, în creştere cu 30% faţă de perioada similară a anului trecut, în special ca urmare a creşterii producţiei de energie.
Cumulat în primele nouă luni, compania a produs 13,14 TWh energie, comparativ cu 12,49 TWh în aceeaşi perioadă a anului 2015.
Hidroelectrica s-a aflat în insolvenţă din 20 iunie 2012 până în 21 iunie 2016, însă în două faze, pentru că în perioada iunie 2013 – februarie 2014 a ieşit din procedura judiciară.
Pe perioada insolvenţei, Hidroelectrica a devenit una dintre cele mai profitabile şi mai bogate companii de stat din România.
Fostul administrator judiciar al companiei, Remus Borza, a estimat că Hidroelectrica a ar putea obţine în acest an un profit record de 1,3 miliarde de lei, faţă de 899,4 milioane lei în 2015.
Hidroelectrica dispune, în plus, de mult cash, având lichidităţi de 1,6 miliarde lei (circa 350 milioane euro cash) la finalul lunii mai.
Producătorul de energie are acum 3.200 de salariaţi, faţă de 5.239 salariaţi la momentul intrării în insolvenţă.
Compania ar putea fi listată anul viitor, însă decizia depinde de viitorul guvern format după alegerile din 11 decembrie.