Potrivit oficialului, proiectul va avea ca efect şi crearea a încă 2.000 de locuri de muncă în industria orizontală.
‘Este vorba despre o tehnologie nucleară de generaţia a patra, capabilă să asigure utilizarea mult mai eficientă a resurselor de uraniu, reducerea cantităţilor de deşeuri generate şi, totodată, creşterea gradului de securitate nucleară. (…) Fac menţiunea că noul reactor va însemna încă 300 de angajaţi de specialitate la ICN şi se estimează că vor fi create alte 2.000 de locuri de muncă pe orizontală’, a declarat Badea, după vizita efectuată la ICN şi Fabrica de Combustibil Nuclear (FCN) de la Mioveni, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.
Conform aceleiaşi surse, proiectul ALFRED, promovat de ANSALDO (Italia), ICN (România) şi ENEA (Italia), are ca obiectiv construirea unui demonstrator european de reactor cu plumb (generaţie IV), de 100 MWh, având ca amplasare de referinţă România, pe platforma de la Mioveni.
‘Guvernul român şi-a arătat disponibilitatea, încă din 2011, pentru construirea pe teritoriul său a reactorului de demonstraţie răcit cu plumb. Fiind o tehnologie nouă, care nu există încă pe piaţă, o componentă esenţială a proiectului o constituie activitatea de cercetare, dezvoltare tehnologică, inovare şi demonstraţie’, se precizează în comunicat.
În conformitate cu cerinţele europene pentru dezvoltarea acestei tehnologii, s-a creat Consorţiul FALCON între România, reprezentată de ICN Mioveni, şi Italia, reprezentată de Ansaldo Nucleare spa şi agenţia ENEA. Principalele îndatoriri ale acestui consorţiu sunt de a face toate diligenţele în dezvoltarea şi finanţarea tehnologiei de dezvoltare a reactorului de demonstraţie ALFRED.