Ministerul Energiei: Incidentul din Austria nu se va resimţi pe piaţa energetică românească. Firmele româneşti sunt pregătite să asigure consumul

Ministrul Energiei Toma Petcu a convocat miercuri o întâlnire cu principalii operatori din domeniul producerii, înmagazinării şi distribuţiei de gaze naturale, în urma căreia a anunţat că societăţile din sectorul gazelor naturale sunt pregătite să asigure consumul în perioada sărbătorilor de iarnă, scrie News.ro.
Economica.net - mie, 13 dec. 2017, 16:07
Ministerul Energiei: Incidentul din Austria nu se va resimţi pe piaţa energetică românească. Firmele româneşti sunt pregătite să asigure consumul

De asemenea, în cadrul întâlnirii, ministrul Energiei a adus în discuţie şi incidentul produs marţi la terminalul de gaze naturale Baumgarten din Austria, pentru a evalua eventualele consecinţe asupra României, potrivit News.ro.

„Toţi factorii prezenţi în întâlnire au fost de acord că evenimentul din Austria nu se va resimţi pe piaţa energetică românească”, arată Ministerul Energiei într-un comunicat.

Scopul întâlnirii, care a avut loc la sediul ministerului, a fost evaluarea aplicării programului de iarnă de la începutul sezonului rece până în prezent, dar şi pregătirea perioadei sărbătorilor de iarnă.

„Am vrut să avem această întâlnire pentru a ne asigura că în perioada Crăciunului şi a trecerii în noul an toţi operatorii îşi îndeplinesc atribuţiile stabilite prin programul de iarnă. De asemenea, am vrut să corelăm prognozele meteorologilor pentru următoarele săptămâni cu datele la zi ale companiilor care produc, înmagazinează şi distribuie gaze naturale. Concluzia întâlnirii a fost că întregul lanţ de aprovizionare cu gaze funcţionează la parametrii normali, iar operatorii sunt pregătiţi să asigure consumurile mai mari specifice sfârşitului de an”, a declarat ministrul Petcu.

În această perioadă, consumul mediu zilnic al României este de circa 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale, cu 10 milioane de metri cubi mai puţin decât estimarea de consum pentru luna în curs.

Ministerul italian al Dezvoltării Economice a declarat marţi starea de urgenţă cu privire la gazele naturale, după explozia la terminalul din Austria, precizând totodată că va compensa scăderea importurilor din stocuri italiene.

Explozia care a avut loc marţi dimineaţa s-a soldat cu un mort şi 18 răniţi, potrivit salvatorilor, şi provoca temeri şi cu privire la perturbarea aprovizionării Croaţiei.

Explozia – de origine accidental, potrivit poliţiei – a avut loc la terminalul de la Baumgarten, în apropierea frontierei slovace, şi a fost urmată de un incendiu care a fost controlat rapid.

Gazoductul de la Baumgarten către Germania nu a fost afectat.

Explozia a avut loc la ora locală 8.45 (9.45, ora României) la Baumgarten, în partea instalaţiei care filtrează gazele naturale, potrivit Gas Connect Austria.

Ea a provocat un incendiu care a putut fi văzut pe o rază de 30 de kilometri, până la Viena. Incendiul a fost controlat după câteva ore.

Te-ar mai putea interesa și
BASF: Nouă colecție de culori pentru designerii de automobile
BASF: Nouă colecție de culori pentru designerii de automobile
În fiecare an, designerii din divizia de tehnologii de acoperire a BASF creează o nouă colecție de culori pentru a inspira designerii de automobile din întreaga lume. ...
Stellantis promite majorarea producției din Italia pentru a primi susținerea statului
Stellantis promite majorarea producției din Italia pentru a primi susținerea statului
Ca urmare a demisiei lui Carlos Tavares, cel care oprise, aparent, investițiile în Italia, grupul Stellantis revine asupra ...
Ungaria – O nouă decizie controversată. Parlamentul a adoptat un nou amendament electoral prin care se reduce numărul circumscripțiilor din Budapesta
Ungaria – O nouă decizie controversată. Parlamentul a adoptat un nou amendament electoral prin care se reduce numărul ...
Parlamentul ungar a adoptat marţi un nou amendament care remodelează peisajul electoral al ţării prin reducerea numărului ...
Doar 11% dintre români evaluează calitatea generală a sistemului de învățământ din România ca fiind „bună” Studiu
Doar 11% dintre români evaluează calitatea generală a sistemului de învățământ din România ca fiind „bună” ...
Doar 11% dintre români evaluează calitatea generală a sistemului de învățământ din România ca fiind "bună" - cea ...