Ministerul Energiei: Listarea Hidroelectrica la bursă trebuie să aibă loc şi susţinem acest demers

Ministerul Energiei susţine că listarea companiei de stat Hidroelectrica la bursă trebuie să aibă loc, acest demers beneficiind de întregul sprijin al instituţiei, se arată într-un comunicat.
Economica.net - lun, 17 iul. 2017, 11:12
Ministerul Energiei: Listarea Hidroelectrica la bursă trebuie să aibă loc şi susţinem acest demers

Poziţia Ministerului Energiei vine în urma unei postări a fostului premier, Victor Ponta, potrivit căruia listarea la bursă a companiei Hidroelectrica ar fi fost anulată.

‘În primul rând, Victor Ponta susţine că listarea la bursă a Hidroelectrica ar fi fost anulată. Această afirmaţie este falsă, întrucât este în vigoare o hotărâre de Guvern în acest sens’, spun oficialii instituţiei.

De altfel, ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat în spaţiul public că listarea Hidroelectrica trebuie să aibă loc, iar acest demers beneficiază de întregul sprijin al Ministerului Energiei, acţionarul majoritar al Hidroelectrica.

Ministerul Energiei este interesat de partea de modernizare şi retehnologizare a Hidroelectrica, dar şi de construirea de noi capacităţi de producţie şi de dezvoltarea Hidroelectrica.

Totodată, ministerul a mai făcut o precizare privitor la o declaraţie a lui Victor Ponta, potrivit căruia România nu a plătit taxele către Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investiţii (ICSID).

‘Referitor la afirmaţia lui Victor Ponta cum că România nu a plătit taxele către ICSID, şi aceasta este falsă! Ministerul Energiei a identificat resursele necesare şi a efectuat deja plata sumelor reprezentând onorariile experţilor care au realizat expertize de specialitate şi onorariile avocaţilor’, mai precizează reprezentanţii ministerului.

Totodată, Ministerul Energiei a analizat şi identificat sumele necesare pentru plata cheltuielilor de arbitraj solicitate, în valoare de 300.000 de lei, pentru a preîntâmpina orice posibile sancţiuni din partea Tribunalului arbitral, această plată fiind deja efectuată.

‘Pentru a preîntâmpina orice posibile sancţiuni din partea Tribunalului arbitral, Ministerul Energiei a analizat şi a identificat sumele necesare şi pentru plata cheltuielilor de arbitraj solicitate, în valoare de 300.000 de dolari. Această plată a fost deja efectuată, astfel că riscul ca România să fie obligată la plata unor despăgubiri în valoare de sute de milioane de euro pentru neprezentare la proces este unul fictiv. Pentru informarea domnului Ponta, dar şi a opiniei publice, audierile părţilor în acest proces au avut loc deja, începând cu 27 iunie şi până în 30 iunie, România fiind reprezentată in aceasta etapa’, conform sursei citate.

Oficialii instituţiei susţin că Victor Ponta a fost informat de către Ministerul Energiei cu privire la aceste aspecte.

Ministerul Energiei îşi doreşte ca orice orice persoană care îşi exprimă opinii în spaţiul public legate de activitatea instituţiei să se consulte cu autoritatea în domeniu. O astfel de consultare ar duce la evitarea situaţiei neplăcute de a decredibiliza o ţară în faţa instituţiilor internaţionale, se mai arată în comunicat.

Fostul premier Victor Ponta a scris, vineri, pe contul său de Facebook, că includerea Hidroelectrica în Fondul Suveran de Investiţii ar putea duce la situaţia la care statul să piardă controlul asupra companiei.

‘Liviu Dragnea a decis să nu mai facă listarea şi să includă Hidroelectrica în Fondul Naţional Suveran de Investiţii (cel care iată tot întârzie să apară în ciuda presiunilor extraordinare la care au fost supuşi şi Grindeanu şi Tudose)! Cred că acest mod netransparent şi total neuzual în practica Uniunii Europene poate duce la situaţia în care Statul Roman va pierde pe degeaba controlul asupra celei mai importante companii pe care încă o deţine!!!’, susţine Ponta.

Potrivit acestuia, din profitul obţinut în 2016 Guvernul a decis să ia la buget 90%, în loc să ceară companiei să facă investiţiile absolut necesare pentru întreţinerea şi retehnologizarea mijloacelor de producţie. ‘Dacă o ţinem aşa încă 2-3 ani practic tot profitul şi competitivitatea se vor evapora’, a mai scris fostul premier.

În replică, Ministerul Energiei susţine că este interesat de partea modernizare şi retehnologizare a Hidroelectrica, dar şi de construirea de noi capacităţi de producţie şi de dezvoltarea Hidroelectrica, lucru care a fost lăsat deoparte în ultimii ani.

Te-ar mai putea interesa și
Metroul de Cluj: Imagini cu „cârtițele” care au ajuns la Florești
Metroul de Cluj: Imagini cu „cârtițele” care au ajuns la Florești
Pasionații de infrastructură au postat imagini video cu piesele "cârtițelor" care au fost aduse în localitatea Florești, ...
PPC a câștigat procesul cu ANPC, în primă instanță, pentru o amendă de 52 de milioane de lei. Amenda a fost anulată de instanță
PPC a câștigat procesul cu ANPC, în primă instanță, pentru o amendă de 52 de milioane de lei. Amenda a fost anulată ...
PPC Energie, unul dintre cei mai furnizori de energie din România a obținut, în primă instanță, câștig de cauză ...
Fără bani pentru crescătorii de porci afectați de pesta porcină, deși sunt disponibile zeci de milioane de lei. ANSVSA: Nu există norme de aplicare
Fără bani pentru crescătorii de porci afectați de pesta porcină, deși sunt disponibile zeci de milioane de lei. ANSVSA: ...
Pentru că nu există norme metodologice, crescătorii de porci afectați de pesta porcină africană nu au putut primi despăgubiri ...