Ministerul Energiei lucrează la înfiinţarea unui fond de microgranturi pentru firmele mici şi micro

Economica.net
22 10. 2015
bani_ron_bucurestifm_ro__00596000

‘CNIPMMR a făcut ministerului o propunere de nerefuzat. Vom lucra împreună la ea. Este vorba de înfiinţarea şi operaţionalizarea unui fond de microgranturi dedicat întreprinderilor mici şi microîntreprinderilor. Pe lângă aceasta lucrăm la un fond care să vină ca şi cofinanţare pentru business-angels care există deja pe piaţă, dedicat start-up-urilor cu putere mare de creştere şi cu putere de internaţionalizare’, a declarat joi secretarul de stat în cadrul ministerului, Anca Laura Ionescu, într-un forum pe teme economice.

Ea a vorbit despre angajamentul Guvernului în procesul de sprijinire a dezvoltării IMM-urilor din România, pentru a deveni competitive atât pe plan intern cât şi internaţional, şi a expus principalele dificultăţi cu care se confruntă aceste firme în prezent. ‘Am identificat, din discuţiile directe cu reprezentanţii mediului afaceri şi din diferite studii de specialitate, precum Carta Albă a IMM-urilor, ediţia 2015, realizată de CNIPMMR, şi sondajul BNR, făcut pe un eşantion de 10.500 de companii nefinanciare, dintre care 85% au fost IMM-uri, principalele probleme cu care se confruntă IMM-urile la ora actuală. Vorbim aici de birocraţie, lipsa cererii, concurenţă, fiscalitate mare, controale abuzive, şi nu în ultimul rând accesul la pieţe, la finanţare, la inovare’, a mai spus Laura Ionescu.

Referitor la accesul la finanţare, Laura Ionescu a precizat că, la nivelul ministerului, s-a remarcat faptul că băncile sunt reticente în a acorda credite IMM-urilor. ‘Din studiul BNR a rezultat faptul că 64% din cei intervievaţi nu doresc să acceseze un credit în lei şi 68% nu doresc să acceseze un credit în euro indiferent de cost. Acesta poate fi un semnal de alarmă şi poate de aceea ar fi bine ca, pe lângă măsurile care au fost luate până acum, şi, desigur, în implementare la ora actuală, să avem până la finalul anului o bancă de dezvoltare prin care IMM-urile să fie ajutate în activitate, în creditare, prin oferirea unor credite cu un cost mai redus’, a subliniat secretarul de stat.

În privinţa măsurilor cuprinse în noul Cod Fiscal, oficialul guvernamental a spus că se are în vedere devansarea unora dintre măsurile care au fost amânate pentru 2017, în 2016, printre acestea numărându-se reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5% şi eliminarea taxei pe construcţiile speciale.