Remus Borza este prima alegere a Ministerului Energiei pentru preluarea funcţiei de administrator judiciar al Complexului Energetic Hunedoara, al cărei insolvenţă se decide azi. Surse apropiate situaţiei au declarat, pentru ECONOMICA.NET, că Energia negociază cu Borza termenii preluării companiei din portofoliu. Decizia finală este însă la judecătorul sindic de la Tribunalul Hunedoara.
Pe de altă parte, Borza confirmă interesul Ministerului Economiei el. „Ministerul mi-a propus să preiau (conducerea – n.r.) Complexul Hunedoara, eu am acceptat, de mâine (azi n.red) )descălecăm la Hunedoara. Dar doar dacă şi judecătorul sindic este de aceeaşi părere. Din câte am înţeles, există niste presiuni la nivel local ca insolvenţa să fie administrată de firme de prin zonă, ale unor băieţi deştepţi”, arată Borza.
El nu a dorit să dezvăluie cine sunt aceşti „băieţi deştepţi” şi nici ce fel de presiuni ar pune ei pe judecător. „E treaba instituţiilor abilitate ale statului să afle”, spune acesta.
Intrarea în insolvenţă a CEH a fost decis de CA-ul companiei, cotrolat de Ministerul Energiei, în data de 28 decembrie, ca singură soluţie pentru evitarea falimentului. Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a precizat că CEH are datorii de 1,2 miliarde de lei si popriri pe toate conturile, ceea ce creează o presiune imediată asupra capacităţii de plată.
În opinia ministrului Energiei, printre cauzele care au contribuit la situatia financiara dificila in care a ajuns CEH se afla politizarea, coruptia si risipa, iar acestea trebuie „curmate fara drept de apel”.
Grigorescu s-a arătat convins că există solutii pentru salvarea CEH, fiind nevoie de profesionalism şi de actiune energică.
„Convingerea noastra, dupa această zi, este ca există nişte solutii…Să ne ferim de orice fel de alte lucruri. De exemplu, de ceea ce înseamna politizare – cred că acest aspect nu mai este astăzi de actualitate, corupţie şi risipă. Aceste trei lucruri, care se află între cauzele situaţiei în care se găseşte Complexul astăzi, trebuie curmate fără drept de apel. Nu cred că fără o acţiune energică în zona asta se poate obţine un rezultat corect”, a spus Victor Vlad Grigorescu.
Complexul Hunedoara este cel mai scump producător de energie din ţară, cu un preţ de producţie al energiei electrice de peste 300 de lei/MWh, de două ori mai mare decât preţul mediu de vânzare, de acum, al energiei în piaţă. Din acest motiv, doar cu greu găseşte clienţi pentru „marfa” sa, acţionând mai mult pe piaţa de echilibrare, de unde şi problemele sale financiare. În cadrul CEH lucrează circa 6.400 de angajaţi la minele de carbune Lupeni, Lonea, Livezeni şi Vulcan şi la termocentralele Mintia şi Paroşeni.
În prezent, Remus Borza este administrator judiciar la cel mai mare producător de energie din România – Hidroelectrica. Acesta a preluat conducerea companiei deţinută de statul român în 2012. În vara acestui an, Hidroelectrica ar trebui să iasă din insolvenţă.