Ministerul Energiei: Nu am văzut deocamdată un proiect de act normativ privind impozitarea cifrei de afaceri

Ministerul Energiei nu a văzut deocamdată un proiect de act normativ privind impozitarea cifrei de afaceri în energie, a declarat, marţi, Doru Vişan, secretar de stat în minister.
Economica.net - mar, 18 dec. 2018, 13:28
Ministerul Energiei: Nu am văzut deocamdată un proiect de act normativ privind impozitarea cifrei de afaceri

„Cel mai bun lucru pe care putem să-l facem împreună este să vedem actul normativ, să-l analizăm şi apoi să spunem ce avem de spus. Nu am văzut deocamdată acest act normativ”, a afirmat Vişan.

Aceasta în contextul în care companiile din energie susţin că introducerea unui impozit pe cifra de afaceri ar duce la falimentul multor operatori, ceea ce ar afecta securitatea energetică a ţării şi economia României.

Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) îşi exprimă profunda îngrijorare privind recentele declaraţii politice care stigmatizează companiile energetice şi zvonurile asociate referitoare la introducerea unui impozit pe cifra de afaceri.

„Dacă aceste informaţii ‘pe surse’ s-ar materializa, consecinţele ar fi devastatoare, nu numai pentru sectorul energetic, ci şi pentru întreaga economie românească şi pentru români. De asemenea, este de aşteptat să apară numeroase falimente şi nici o companie să nu fie în măsură să îşi asume rolul de furnizor de ultimă instanţă”, au spus oficialii ACUE.

Întrucât furnizarea de energie este o activitate bazată pe marje mici de profitabilitate, introducerea unui impozit pe cifra de afaceri ar însemna ca furnizorii şi traderii de energie să fie expuşi riscului de a rămâne fără lichidităţi, ceea ce i-ar obliga să îşi întrerupă activitatea de vânzare a energiei electrice, a gazelor naturale şi a agentului termic.

Această situaţie va determina, la rândul ei, probleme semnificative de siguranţă a aprovizionării cu energie, în special în perioada de iarnă, putând genera un risc pentru securitatea naţională.

Totodată, capacitatea investiţională a companiilor energetice ar fi grav afectată, iar investitorii ar fi nevoiţi să sisteze programele de investiţii, deşi există un consens larg că sunt absolut necesare investiţii de mai multe miliarde de euro pentru continuarea modernizării sistemului energetic şi pentru dezvoltarea de noi capacităţi şi a unor noi resurse.

„Dată fiind importanţa strategică a sectorului energetic şi rolul acestuia pentru Bursa de Valori Bucureşti, introducerea unui astfel de impozit pe cifra de afaceri ar avea consecinţe foarte grave asupra preţului acţiunilor şi ar crea pagube colaterale, pe scară largă, companiilor româneşti listate, pieţei de capital, dar şi zecilor de mii de români care au investit în acţiunile acestor companii”, au mai spus reprezentanţii companiilor din energie.

De asemenea, semnalul transmis comunităţii de afaceri ar fi dezastruos, percepţia despre România în străinătate fiind afectată pe termen lung.

ACUE subliniază că membrii săi respectă legislaţia românească şi sunt buni plătitori de taxe şi impozite, contribuind împreună, în ultimii ani, cu circa un miliard de euro/an la bugetul de stat.

„ACUE face apel la responsabilitatea liderilor politici şi solicită consultări adecvate, precum şi o evaluare detaliată a impactului înainte de luarea oricărei decizii majore care poate afecta sectorul energetic şi economia României”, se mai arată în comunicat.

Înfiinţată în mai 2012, Federaţia ACUE are 30 de membri, printre care se numără grupuri importante din domeniul energiei electrice şi gazelor naturale, respectiv E.ON România, ENGIE România, ENEL România, CEZ România, C.N.T.E.E. Transelectrica SA, Societatea Energetică Electrica SA, WIEE, WIROM GAS, GAZ EST, cu un număr total de circa 27.000 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de euro.

Valoarea totală a investiţiilor realizate de membrii ACUE în perioada 2005-2017 depăşeşte 10 miliarde de euro. Impactul activităţii companiilor membre în economie este unul semnificativ, susţinând indirect alte câteva zeci de mii de locuri de muncă.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică seară, că este nevoie de un Guvern şi de o coaliţie PSD-ALDE care să le spună băncilor şi multinaţionalelor că „din profiturile uriaşe pe care le fac aici, taxele să le plătească aici”.

„E nevoie de un guvern şi de un partid şi de o coaliţie – că este colegul şi prietenul meu aici – care să le spună atât băncilor, cât şi multinaţionalelor din România, că şi această ţară are dreptul să ceară ca din profiturile uriaşe pe care le fac aici, taxele să le plătească aici. Nu în paradisuri fiscale sau în ţările de origine. Pentru că banii îi fac aici, în România, cu români”, a declarat Liviu Dragnea, duminică, la Consiliul Naţional al PSD.

Liderul social-democraţilor a dat câteva exemple pentru a-şi susţine afirmaţiile.

„Cum să crezi, de exemplu, în onestitatea unui mare lanţ de hypermarketuri care, cu afaceri de miliarde, declară profit de 0,5%. Păi, te gândeşti, chiar îi plângi de milă, domne’ se chinuie chiar atât în ţara asta de ani zile şi doar 0,5% profit ? Şi după aia, sigur că afli o informaţie că, de exemplu, cumpără sticla de suc, nu-i dau numele, e un suc pe care-l bem mulţi dintre noi, nu cumpără din România, pentru că se produce şi în România, cu 0,9 lei, îl cumpără dintr-un paradis fiscal cu 2,20 lei şi-l vinde cu 2,70 lei. Dacă l-ar cumpăra cu 0,9 lei, adică 90 de bani, din România şi l-ar vinde cu 2,70 lei, profitul între 0,9 lei şi 2,70 lei s-ar impozita aici. Pe când aşa se impozitează, nu, adică nu se impozitează într-un paradis fiscal. (…) De exemplu, o multinaţională din energie, afaceri grele, are profit de 0,8 la mie, nu mai e la sută, e la mie. Deci, gândiţi-vă cum se chinuie aceşti oameni la afaceri de miliarde de euro, profit de 0,8 la mie. (…) O firmă mare de telefonie, cu epoleţi, afaceri între 3 şi 4 miliarde, profitul raportat uriaş, 1500 de lei. (…) Eu le spun de aici de la tribuna Consiliului Naţional tuturor acestora că România nu e sat fără câini. De mâine, să finanţeze toate atacurile împotriva mea, a premierului şi a Guvernului şi a partidului, să le finanţeze, dar România nu e sat fără câini. Noi nu putem sta ca momâile să vedem cum ni se iau resursele”, a mai spus Dragnea.

Te-ar mai putea interesa și
Ce face Transavia, cel mai mare producător local de carne de pui, din resturi
Ce face Transavia, cel mai mare producător local de carne de pui, din resturi
Transavia, cel mai mare producător de carne de pui din România, cu afaceri de peste 1 miliard de lei anul trecut, clienți precum McDonald's și exporturi de 27% din producție, refolosește......
MAE: Atenționare de călătorie. Din 8 martie vor fi reluate reparațiile pe partea bulgară a Podului Giurgiu-Ruse
MAE: Atenționare de călătorie. Din 8 martie vor fi reluate reparațiile pe partea bulgară a Podului Giurgiu-Ruse
Autorităţile bulgare vor relua, din 8 ianuarie, lucrările de reparaţie capitală la Podul Giurgiu-Ruse, anunţă Ministerul ...
Francezul Guerlain Chicherit a câștigat prima etapă a Raliului Dakar 2025 la clasa auto. Australianul Daniel Sanders a fost primul la clasa moto
Francezul Guerlain Chicherit a câștigat prima etapă a Raliului Dakar 2025 la clasa auto. Australianul Daniel Sanders a ...
Francezul Guerlain Chicherit (Mini) a câştigat prima etapă a Raliului Dakar 2025 la categoria auto, desfăşurată sâmbătă ...
Olaf Scholz, despre implicarea lui Elon Musk în alegerile din Germania: Aici totul se întâmplă conform voinţei cetăţenilor, nu conform declaraţiilor eronate ale unui miliardar american
Olaf Scholz, despre implicarea lui Elon Musk în alegerile din Germania: Aici totul se întâmplă conform voinţei cetăţenilor, ...
Cancelarul german Olaf Scholz a condamnat "declaraţiile eronate" ale lui Elon Musk, precum şi sprijinul miliardarului american ...