Guvernul a mai pompat 1,5 milioane euro în Tarom pentru plata ratelor la avioanele Airbus 318

Acționarii companiei naționale Tarom au decis majorarea capitalului social al operatorului de transport aerian cu aproape 7 milioane de lei, se arată în datele publicate în Monitorul Oficial. 
Andrada Ghira - lun, 05 iun. 2017, 21:00
Guvernul a mai pompat 1,5 milioane euro în Tarom pentru plata ratelor la avioanele Airbus 318

Acționarii companiei Tarom au decis în luna martie a acestui an majorarea capitalului social cu suma de 6,98 milioane lei, divizat în 2,79 milioane de acțiuni cu o valoare nominală este de 2,50 lei/acțiune, arată o Hotărâre a AGEA (adunarea generală extraordinară a acționarilor).

Cele 1,55 milioane de euro reprezintă „sume achitate de Ministerul Finanțelor Publice în 2016 aferente creditelor contractate pentru finanțarea proiectului de achiziție aeronave Airbus A318 de către compania Tarom”, se mai arată în document. 

Acţionarii Tarom sunt: Statul român (97,22%), SIF Muntenia (0,08%), Romatsa (1,24%), Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (1,46%). 

Tarom mai plăteşte rate pentru două aviaone Airbus A318 

Guvernul condus de Călin Popescu-Tăriceanu dădea în 2006 undă verde Ministerului Finanţelor pentru achiziţia a patru avioane noi de la Airbus, asta după ce Tarom încercase vânzarea avioanelor A310, dar fără succes.

Compania naţională Tarom a contractat în 2004 patru avioane A318 de la Airbus. De-abia la începutul lui 2006 a fost a fost aprobată achiziţia celor patru aeronave, dintre care două au intrat în flota companiei la sfârşitul acelui an. Preţul mediu plătit de statul român: 40 de milioane de dolari pe aeronavă.

Anul trecut, compania Tarom a precizat pentru ECONOMICA.NET că mai sunt de „rambursat, până în ianuarie 2019, rate la creditele contractate doar pentru 2 aeronave A318”. 

Compania nu a precizat atunci care este valoarea pe care o mai are de rambursat pentru achiziţia avioanelor A318, însă în raportarea financiară pentru primele şase luni din 2016 a fost este stipulată suma de 12,85 milioane de lei la categoria credite bancare externe pe termen lung, în valută.

Anul trecut, statul român a majorat capitalul social al Taromcu peste 31 de milioane de lei, sumă ce reprezintă credite pentru achiziţia celor patru avioane Airbus A318, care au intrat în flota Tarom la sfârşitul lui 2006 şi 2007.

Creditele pentru două avioane Boeing, achitate

De asemenea, Tarom și-a plătit în 2014 creditele luate pentru două aeronave Boeing cu număr de inmatriculare YR-BGH și YR-BGI, care au intrat în proprietatea companiei în noiembrie 2015. Ultima tranșă pentru plata datoriilor cu privire la achiziția celor două aeronave s-a făcut în 2014, când s-au plătit 6,4 milioane de dolari. Tot atunci, Tarom a încheiat contractul de leasing pentru o aeronavă 737-800 (YR-BGS), care a ajuns în flota unui operator low-cost din Republica Cehă.

Tarom are de săptămâna aceasta două avioane B737-800 NG în flotă, iar spre sfârşitul anului trecut, compania a retras din flotă modelele lung curier A318.

Oficialii companiei spun că 2016 a fost un an cu pierderi pentru Tarom şi că anul acesta operatorul nu va mai înregistra piederi. 

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...