Ministerul Finanțelor a acoperit aproximativ 97% din necesarul brut de finanţare revizuit pentru anul 2024

Economica.net
04 12. 2024
Bolos

„Declaraţia ministrului Marcel Boloş a avut în vedere necesarul de refinanţare al datoriei guvernamentale din lunile octombrie şi noiembrie, de aproximativ 30 de miliarde de lei (aproximativ 6 miliarde de euro), din care aproximativ 22 de miliarde de lei pe piaţa internă. Aceste refinanţări se susţin atât cu sursele împrumutate de pe piaţă internă (în principal licitaţiile organizate pe piaţă interbancară şi emisiunile pentru populaţie), cât şi cu cele contractate de pe piaţa externă, precum şi cu disponibilităţile existente în buffer-ul în valută deţinut de către Ministerul Finanţelor la BNR. Ministrul a subliniat că instabilitatea politică generează dificultăţi în ceea ce priveşte strategia de împrumuturi pe pieţele externe, pentru asigurarea finanţării deficitului bugetar şi a datoriei publice, întrucât nu poate fi definitivat bugetul pe anul 2025, ce va fi elaborat ţinând cont de traiectoriile bugetare asumate de România prin Planul bugetar-structural naţional pe termen mediu”, au precizat reprezentanţii MF, într-un punct de vedere, relatează Agerpres.

Potrivit sursei citate, în perioada octombrie şi noiembrie au fost atrase aproximativ 25,7 miliarde de lei (echivalent), dintre care aproximativ 1 miliard de euro au fost plasamente private şi trageri din împrumuturile de la instituţii financiare internaţionale, sume care au întregit buffer-ul în valută, şi aproximativ 21 de miliarde de lei împrumuturi contractate de pe piaţa interbancară internă, prin emisiuni de titluri de stat şi emisiuni de titluri de stat pentru populaţie în cadrul programelor Tezaur şi Fidelis.

„În momentul de faţă, Ministerul Finanţelor a acoperit suma de 227 miliarde lei (aproximativ 97%) din necesarul brut de finanţare revizuit pentru anul 2024, de 235 de miliarde de lei. Aşa cum este cunoscut, politica Ministerului Finanţelor este de a nu comunica nivelul buffer-ului în valută, ţinând cont de volumul intrărilor şi ieşirilor care poate fi semnificativ pe perioade scurte de timp. Cu toate acestea, în ceea ce priveşte nivelul buffer-ului, Ministerul Finanţelor are o politică aprobată intern care presupune menţinerea unui nivel de până la 4 luni de finanţare brută. Acest nivel poate fluctua pe termen scurt, în funcţie de intrările şi ieşirile din buffer şi ţinând cont de momentul rambursării împrumuturilor scadente, cât şi al contractării împrumuturilor”, au mai arătat reprezentanţii MF.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş a explicat presei, miercuri, înaintea şedinţei de Guvern, care sunt efectele crizei politice actuale.

„Prima reacţie este cea a băncilor, care nu mai ofertează acum disponibilităţi băneşti, nu mai oferă pentru ceea ce înseamnă deficitele temporare de Trezorerie pe care le avem şi sigur e o perioadă destul de incertă până la numirea noului guvern, ca să se stabilească şi să definitiveze politicile bugetare ale României şi sperăm ca această criză să înceteze cât de curând (…) (Bursa – n.r. Agerpres) reacţionează tot la fel. Dacă noi pe problema aceasta a titlurilor de stat şi a împrumuturilor pe care le facem întâmpinăm dificultăţi şi pe Bursă reacţiile sunt tot la fel. Sunt mai mult decât aşteptate pentru că trebuie să avem, cum am menţionat, Guvernul stabil şi apoi tot ceea înseamnă bugetul aprobat şi tot ce avem ca proceduri bugetare”, a spus Marcel Boloş.

Întrebat despre stabilitatea cursului şi despre efortul BNR de a menţine moneda stabilă, el a menţionat că şi MF a scos din buffer ” o cantitate destul de însemnată de monedă şi euro. Şase miliarde de euro am scos din buffer. Dar e o perioadă, cum spuneam, pe care trebuie să o trecem cu bine”, a mai explicat ministrul Finanţelor.