Ministerul Finanțelor pune în dezbatere publică actul normativ prin care aduce o serie de modificări și completări Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, pentru adaptarea legislației fiscale, astfel încât gradul de colectare și conformare la plată să crească. Printre altele se propune utilizarea de către persoanele fizice a unui număr de identificare digitală, ca o alternativă la CNP, pentru funcționarea corectă a sistemelor digitale care solicită utilizarea CNP-ului persoanelor fizice. ”Astfel, o persoană fizică poate alege să își dovedească identitatea în relația cu organul fiscal, utilizând numărul de identificare digitală în locul CNP-ului”, spune proiectul de act normativ.
Recent, premierul Marcel Ciolacu spune că niciun ministru nu mai poate propune modificări fiscale fără să să aibă un acord cu mediul de afaceri și cu societatea civilă. El a dat ca exemplu proiectul Ministerului de Finanțe privind CNP-ul fiscal, în baza căruia românii să poată face cumpărături online. Iată că, acest proiect a fost pus în discuție publică și se regăsește pe site-ul Ministerului Finanțelor
Prin acest cod digital ANAF va vedea ce cumpără o persoană, iar mai apoi va putea să verifice de unde are bani, mai ales dacă achiziția este scumpă, prin introducerea unui număr de identificare fiscală. În felul acesta, ANAF va afla ce cumpără un român. Iar dacă produsele sunt unele scumpe, de lux, atunci Fiscul ar putea verifica persoana respectivă pentru acele produse. Acum există un impozit de 70% pe veniturile nedeclarate iar pentru asta vrea Fiscul să afle cine încalcă legea.
Comunicatul Finanțelor care anunță inițiativa legislativă precizează: ”Menționăm faptul că modificările Codului de procedură fiscală au făcut obiectul discuției ample de luni, 29 iulie 2024, dintre Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș și reprezentanții mediului de afaceri, dintre care amintim: Asociația Română a Băncilor, Patronatul Antreprenorilor Contabili din România, Camera Consultanților Fiscali, CECCAR, ACHAM, Consiliul Investitorilor Români și Consiliul Investitorilor Străini. La finalul întâlnirii, cele două părți au stabilit un termen de 20 de zile pentru transmiterea de propuneri din partea mediului de afaceri pentru eventuale modificări ale proiectului de act normativ.
„Efectul sinergic al tuturor măsurilor pe care le implementăm pentru a ține sub control evaziunea fiscală va fi vizibil în contul de execuție bugetară. Din experiența noastră, în combaterea evaziunii fiscale și având în vedere mecanismele pe care le implementăm, am constatat că trebuie să gestionăm problema din mai multe direcții, pentru a monitoriza și reveni la normalitate. Proiectele noastre de digitalizare converg spre obiectivul general de reducere a gap-urilor la diverse categorii de impozite și taxe. Toate statele care au aplicat astfel de proiecte de digitalizare au obținut rezultate semnificative. Toate aceste măsuri ne vor ajuta să valorificăm mai bine creanțele bugetare, să reducem cât mai mult sarcina fiscală de pe umerii contribuabililor și astfel să generăm finanțări consistente pentru asigurarea marilor servicii publice”, subliniază Marcel Boloș.
Principalele modificări vizează:
Rămâne de văzut cum va fi forma finală a legii, daca acel CNP digital/fiscal va fi o alternativă la CNP-ul normal și ce modificări vor fi aduse proiectului în cele 20 de zile în care proiectul se află în dezbatere publică.